snabbguide
NISYROS
Vild och vacker ligger hon där, mitt emellan Kos och Tilos, i den dodekanesiska ögruppens hjärta.
Nisyros, den lilla vulkanön.
Om du är van vid stora grekiska resmål som Rhodos och Kreta så kan hon kanske upplevas som lite kärv till en början men varm, innerlig och gästvänlig när man kommer henne lite mer inpå livet. Nisyros får definitivt sägas tillhöra det genuina Grekland på riktigt. Förvisso kommer det dagturister från Kos som besöker huvudbyn Mandraki (oftast bara den nedersta gatan i hamnen) och vulkanen. Men i övrigt lyser massturismen med sin frånvaro.
De besökare som kommer hit och stannar över natt är mestadels utvandrade greker med rötter på Nisyros eller greker från fastlandet med sommarhus på ön. Nisyros är för den skull inte på något sätt öde. Här finns många caféer, flera mycket bra ouzerior och god mat serveras på öns många tavernor.
Alla byar på ön har något speciellt och flera av dem får sägas vara en sevärdhet i sig själva. Du kan också besöka en av de fem vulkankratrarna. Ja du kan tom spatsera omkring i den.
Nisyros är en ö för dig som älskar det genuina Grekland. Det är en ö för upptäckaren, äventyraren och vandraren. skulle du råka ha en särskild vulkanfetish så är du också på helt rätt ställe, för vulkanen må sova just nu men den är i högsta grad aktiv.
Nisyros är också för dig som vill njuta av lugnet och de vackra vyerna. För dig som längtar efter en värld utanför världen och för dig som kanske behöver en paus från densamma.
Har du mycket rynkor och om du skulle vilja bli av med dem (själv vill jag behålla mina) så har du kommit helt rätt. På Nisyros finns flera varma källor som sägs vara välgörande för allt från hud till blodcirkulation och leder.
Nisyros har nästan allt man kan önska men en sak saknas; fina stränder. Eller rättare sagt, stränderna är vilda, ligger ofta vackert och har klart vatten men då de är vulkanstränder är de oftast mörkbruna eller tom svarta på sina håll och består av grus uppblandad med sand eller sten. Det är med andra ord inte en ö för dig som vill ha klassiskt gyllengula stränder med mjuk sand.
BYAR PÅ NISYROS

vackra MANDRAKI
Mandraki är Nisyros huvudby, det är i Mandrakis hamn du stiger iland när du kommer till Nisyros. Mandraki ligger nedanför klippan där klostret med det långa namnet "The monastery Of the Panagia Spillani", ståtar.
Det är en liten stad. Jag skulle snarare kalla Mandraki för en stor by men här finns det mesta du behöver när du kommer som besökare.
Går du rakt fram från hamnen kommer du snart till den del som ser ut som den är tillägnad dagsturisterna från Kos. Souvenirbutikerna avlöser varandra och det råder ett rikt utbud av tjusiga T-shirts med "I Love Greece" eller "Ouzo built this beautiful body" och små miniatyrkopior i plast av vulkanen. Det är lätt att överväldigas av intrycket och du kommer att undra vad sjutton jag är för en filur som fått dig att tro att du skulle möta det riktigt genuina Grekland här.

Låt dig inte bedras av det första intrycket.
Så fort du kommer upp i gränderna kring Mandrakis centrum kommer du att förstå vad jag menar. Plateia Elikiomini är det största torget (du kan omöjligt missa det) och ligger precis i början av de gamla kvarteren och ganska mitt i Mandraki. På torget ligger flera restauranger och ett fint litet kafeneo.

Svänger du upp i gränden som går till vänster om Plateia Elikiomini (om du kommer från hamnen) kommer du snart till ännu ett litet torg med vacker mosaik. Där ligger fö stadens äldsta bageri. Du kommer särskilt att lägga märke till den vackra stenmosaiken.Över hela Nisyros finns den speciella stenläggningen. Den består av sten från vulkanen och är lagd med stor omsorg.Ofta har den motiv från den grekiska mytologin. I Mandraki finns tex ett "delfintorg" och ett "Pegasustorg". Du kommer utan problem att veta vilket av torgen du är på när du är där.Titta bara ned och se vilket motiv som är lagt bland "plattorna" ;)
En väldigt stor del av Mandrakis charm ligger i att husen är från olika tider, i olika färger, i olika former. De vackra uråldriga gränderna i centrum efter torget är ljuvliga att gå vilse i. Man får en känsla av att ha hamnat i ett sagoland.
Gränderna är dessutom bilfria och sånär som på dig själv (om du nu skulle ha den äran att få möta dig själv menar jag) möter du inte många turister här.



Som sagogränder
Självklart ska du göra ett besök i klostret när du ändå är här. Från klostergården kan du skåda ut över det glittrande havet och Mandrakis takåsar. Det är en vacker syn kan jag lova. Du kan läsa mer om klostret och Nisyros sevärdheter här . Skulle du ha turen att vara på Nisyros den 15 augusti (som är en stor högtidsdag i Grekland) så har man ett mycket speciellt firande på Nisyros. Du kan läsa mer om firandet här.

Du får många fina vyer på köpet på vägen upp till klostret
den första promenaden...
Ett virrvarr av kullerstensbelagda, bilfria gränder som snirklar sig upp, ned, in, ut och så tillbaks igen får mig till slut att gå vilse. Det gör sannerligen ingenting alls. De vackra gränderna i Mandraki får det att kännas som att jag klivit rakt in i en saga. På båda sidor om den smala gatan står hus i allsköns färger och former. Vissa tycks ha stått här i hundratals år. Några har åldrats vackert och andra har blivit till ruiner. Det som tidigare var någons kök eller sovrum har nu fyllts av späda fikonträd vars rötter grävt sig ned mellan hålen i husgrunden.
Det är varmt.
Från balkongerna prunkar pelargoner i rött och rosa.
Någon lagar mat. Doften av oregano, citron och olivolja snirklar sig ut genom det öppna fönstret.
Det doftar Grekland.
Från ett annat fönster lite längre upp längs gatan kommer musik. En blues letar sig fram tills den möter öron som vill lyssna. I den gassande värmen passar bluesen bra (jag skulle ändå inte orka att gå snabbare än den lugna och saktmodiga takten).
Och precis runt nästa krök hittar jag en skylt som består av fastspikade brädor på en pinne, på brädorna står vackert skrivna namn på väsentliga knutpunkter och byggnader.
De pekar tydligt i olika riktningar.
En av dem leder dit jag är på väg.
restauranger i mandraki

Kvällens meny på Panorama. Alltid gott och prisvärt
TAVERNA PANORAMA
På vägen mot torget Elikiomini så passerar du taverna Panorama (om du går gatan som leder förbi Porfyris hotell) Panorama är en väldigt traditionell taverna med mycket god mat. Detta blev min favorit på Nisyros och jag gick hit för att äta middag flera kvällar i rad..
Menyn är olika för var kväll beroende på vad som är färskt för dagen.

Taverna Irini
På det vackra torget Plateia Elikiomini ligger flera restauranger (ja hela torget är egentligen fyllt av bord och stolar). Här ligger bland annat taverna Irini som serverar mycket god grekisk husmanskost.Jag rekommenderar deras meze (smårätterna).

Mysiga O Andrikos
KAFENEO O´ANDRIKOS
På torget finns även ett mycket trevligt och gemytligt kafeneo. Det är stället som har en väggmålning bakom färggranna stolar och bord. Här hade jag turen att träffa en invånare som gav mängder av information om Nisyros. Det var han som bland annat, lärde mig om Nisyros speciella flora och bjöd på Katsouni som är ett mellanting mellan zuccini och gurka. Den växer utan vatten och använder istället ångan från vulkanen som näring. Han bjöd även på ett glas soumada som är en mycket söt dryck gjord på mandelmjölk.

Katsouni

Soumada
café/restaurant oxus
Nedanför klostret i utkanten av Mandraki ligger denna ljuvliga plats. Härifrån börjar gångvägen runt klippan som leder till stranden Hohlakia.

Oxus! Du kan ana gångvägen runt klippan i bakgrunden.
Baren vavel
Ett ställe som serverar lättare rätter (de har god pizza bland annat) drinkar och vin. En fin solnedgångsplats i Mandraki med bord och stolar precis intill vattne. Det är bara att följa den nedersta gatan längsmed havet från byns början, så kommer du hit. Här satt jag många kvällar och filosoferade över dagen som gått.

Solnedgången sedd från ett av Vavels bord
stränder i mandraki


Hohlakia
Agios Savas /stadsstranden
Agias Savas och Hohlakia är två stränder som båda ligger i Mandraki. Den ena vild och vacker. Den andra lite "snällare"
Du kan läsa mer om de båda här
Hohlakia
Hohlakia hittar du om du rundar klosterklippan via en anlagd gångväg. Denna strand är så speciell.
Parasoller finns (vid ett tillfälle när jag var där låg de ned på stranden men det är lätt att ställa upp ett själv) men inte solsängar. Jag är inte särdeles förtjust i solsängar generellt men om det någonstans skulle behövas så är det här. Stranden består nämligen av stora, svarta, runda klapperstenar. (Att de är svarta har att göra med att Nisyros är en vulkanö.) Jag badade inte någon av gångerna som jag var på Hohlakia men jag satte mig ned, njöt av det speciella ljudet som blir när havsvågorna sköljer in över de stora runda stenarna. Det var så lugnande att sitta där och minnet av ljudet kan få mig att längta tillbaks.
Ni vet säkert att det liksom kan bli ett rasslande ljud när vattnet kommer in vid grusstränder. Här smattrade det mer eller klapprade när vattnet fick stenarna att rulla mot varandra.
Med ens så förstod jag benämningen klapperstensstrand på ett nytt sätt.
SEVÄRDHETER i och kring mandraki

Klostret panagia spiliani
Det är den vita byggnaden som ligger på klippan i slutet av byn. Från klostergården kan du skåda ut över det glittrande havet och Mandrakis takåsar. Det är en vacker syn kan jag lova. Klostret ser inte så stort ut från utsidan men större delen av det är byggt i en grotta i klippan i form av två kyrkor. De äldsta delarna som ligger i grottan byggdes på slutet av 1300-talet medan den nyare delen byggdes på 1600-talet.
Mandraki slott
Slottet (ruinerna av det) ligger alldeles ovanför klostret och man kan säga att klostret byggdes i slottet eller åtminstone på "slottsgården". Byggt 1315 och även det av Johanniterriddarna.
Lite "off topic" om Johanniterriddarna: Den medeltida Johanniterorden uppstod runt år 1180 kring ett klostersjukhus i Jerusalem där pilgrimer kunde söka vård hos munkarna. Även efter att orden blivit riddarorden med en huvudsakligen militär funktion fortsatte dess medlemmar att kallas hospitaliter (engelska: Knights Hospitaller). Idag bedriver Johanniterordens olika grenar ett omfattande humanitärt arbete, bland annat inom svenska Johanniterhjälpen (jag förutsätter att de idag inte längre agerar som riddare med häst och svärd) =) Lite roligt ändå att denna orden fortfarande finns kvar.
Källa: Templar knights and knights of Saint John

Den vackra utsikten uppofrån Nisyros alldeles egna Acropolis
PALEO KASTRO
En bit utanför Mandraki finns en av de bäst bevarade fästningarna från antiken. Paleo Kastro som ligger uppe på Mandrakis egna Akropolisklippa. Ett fort byggt mellan 600-400 år f.Kr. Här låg även en gång en forntida stad. Man tror att staden byggdes cirka 800 f.Kr. Av själva staden syns inte mycket idag och det beror på att man ännu inte grävt ut området. Muren som omgärdade den är på sina håll princip intakt och området är väl värt ett besök. Trappor gör att du kan ta dig upp på muren och bitvis gå ovanpå den om du vill, precis som vakterna gjorde 400 år före Jesu födelse. Flera av trapporna är i ruiner idag men några av dem intill entrén är intakta (troligtvis pga renovering). Muren är mycket lång och sträcker sig via ett område som mäter 2km i omkrets. Utöver muren kan du också se sex stycken välbevarade vakttorn.
pali

Pali
En gång i tiden tjänstgjorde Pali som hamn till byn Embourio som ligger i bergen ovanför Pali. Det är en söt liten fiskeby som med åren utvecklats alltmer till att möta turisternas behov. Byn ligger några km från Mandraki och här finns förutom bystranden, bageri (i utkanten av byn) supermarkets, bil och moppe/cykeluthyrning, pensionat och flera bra tavernor. Pali har en lång hamnpromenad där det är mysigt att gå på kvällen

Pali är hamn dels för fiskebåtar men även för många segelbåtar som söker lä över natten.


Från hamnpromenaden
Buss går till och från alla byar på ön. Den stannar vid vändplatsen nere i hamnen. Pali är bra att bo i om du reser med barn pga närheten till den lite mer barnvänliga sandstranden. Själv gjorde jag endast ett besök över dagen och var väldigt nöjd med att bo i Mandraki. Någon annan skulle säkerligen säga att Pali är bäst att bo i. Allt är en fråga om smak och behov.

Stranden i Pali
Stranden i pali
Stranden är lång, ligger inne i byn och består av mörk sand. Den är barnvänlig såtillvida att det inte blir bråddjupt på en gång utan havsbotten sluttar nedåt.
Solstolar och parasoll finns längst upp under träden men i förhållandevis ringa omfattning.
EMBORIO

Om Mandraki är relativt opåverkat av turism (förutom dagturisterna från Kos) så är Emporio fullständigt opåverkat. Dessutom är utsikten här uppifrån fantastisk. Åt ena hållet ser du havet och åt det andra hållet ser du vulkanen.
Emborio ligger uppe i bergen ca 6 km från Mandraki och ca 3 km från Pali. Meddetsamma man kommer hit är det lätt att uppfatta byn som övergiven och alldeles tyst. Det enda som påminde om liv när jag svängde upp i de gamla gränderna från parkeringen var att jag mötte dels en tupp som ystert flanerade gatan jag gick. Han var förmodligen ute på friarstråt och blängde ointresserat på mig innan han spatserade vidare. (Jag var nog inte hans typ.)


En gång i tiden var Embourio målat i vitt och klarblått men nu har färgen flagnat.
Nåväl, åter till Emborio. Det är en fantastisk, spännande by som jag tyckte bar en aura av mystik. Delvis på grund av alla gamla förfallna hus högst upp i byn (många av dem i ruiner). Det är som om de vart och ett viskar sin historia.
I början av 1900-talet hade Emborio ca 3000 invånare och då fanns här skräddare, livsmedelsbutik, smedja, caféer med mera.
Och även om det tycks som om byn stillsamt berättar sin historia för dig när du går i de smala gränderna, så är det svårt att föreställa sig hur livat det måste ha varit här under byns blomstringstid. 1933 var det nämligen en jordbävning på ön och den orsakade stor skada uppe i Emborio. Detta blev början på den stora utflytten. Många flyttade till den "nya världen" och utvandrade till framför allt USA.

Gammalt möter nytt. Det fåtal invånare som bor i Embourio idag har renoverat några av husen
Idag är det en by med många vackra husruiner. Lite längre ned i byn så ser du lite mer av renoverade hus och gränder. Idag bor ca 30 personer här. De försörjer sig till största delen på jordbruk och boskap. Utsikten från Emborio ger åt ena hållet en storslagen panoramavy över vulkanens kratrar och åt det andra hållet, en lika storslagen utsikt över havet.
tavernor i embourio

Vulkanen sedd i kvällsljus från mitt bord på taverna "To balkoni tou Emporio"
Vid det gamla torget ligger två väldigt bra tavernor. De ligger så tätt så det är svårt att utröna var den ena börjar och den andra slutar. Dels hittar du här den omtalade "To Balkoni tou Emborio" (Emborios balkong). Den gör sannerligen skäl för namnet med en fantastisk utsikt över hela det vulkaniska området. Dessutom är maten mycket god.

Min middag på Tou balkoni bestod av lammkotlett med grillade grönsaker. Mums!
På torget ligger också taverna Apyria som drivs av två bröder. Låga priser och väldigt god grekisk husmanskost. Testa tex deras Skordalia och det grillade köttet. Det är svårt att välja mellan dessa båda restauranger. Båda är väldigt bra helt enkelt. Ta lunch på den ena och middag på den andra vetja!

Apyria (uttalas Apiria)

BAREN APOSPERI
När jag gick mot busshållplatsen på vägen ned från byn hörde jag plötsligt stillsam musik som kom... uppifrån. Jag tittade upp och såg en brant trappa som vinglade uppför en klippa. Högst däruppe såg jag rader av lampor. Det såg i mörkret ut som om de svävade i luften. Jag kunde inte motstå min nyfikenhet så jag gick upp för trappan...

Mysigt ställe

Långt där nere i det becksvarta mörkret ligger havet. Tänk att sitta här vid klippkanten och titta ut över det en solig dag.
... och fann detta.
En bar mitt ute i ingenstans (åtminstone var det vad det kändes om just då efter att ha gått i becksvart mörker på den öde vägen). De svävande lamporna var i själva verket rader av ljusslingor uppsatta i träden. När jag kom upp svor jag en liten ramsa över att jag inte istället upptäckt detta ställe tidigare så jag hann se solen gå ned över havet härifrån. Utsikten måste ju bara vara slående.
BUSS TILL EMBORIO
Utgår - precis som alla turer - från hamnen. Säg till chauffören att du vill gå av vid Emborio eftersom de annars inte kör upp hit. Bussen stannar en bit nedanför byn och du får gå sista biten (ca 200 -300 meter). Kom ihåg också och berätta att du vill bli upphämtad senare. Chauffören säger en tid som kan passa er båda. Du kommer att kunna läsa mer om den underbara promenaden till busshållplatsen på min blogg om ett tag.
NIKIA

Kyrkan Issódia Tis Theotókou på torget Porta. Ja, du ser ju själv hur vacker den är.
Ännu en mycket vacker by. Byggd precis på kanten till kalderan.
Nikia har ett 60-tal invånare och är en lugn liten plats med smala och bilfria gränder. Parkering finns alldeles utanför och det är också där som bussen stannar.
Vissa av turerna för dagturisterna från Kos går även hit men inte alla som tur är, för när de kommer blir det trångt på det lilla torget. Nikia är, precis som Emborio, också en bergsby men med betydligt färre ruiner. Här är husen tvärtom, mycket väl underhållna och nästan alla går i de kykladiska färgerna blått och vitt. Torget Porta som ligger mitt i byn syns ofta på bilder från Nisyros och det är lätt att förstå varför. Porta måste med stor sannolikhet, vara ett av Dodekanesernas absolut vackraste torg. (Hur jag än försökte så lyckades jag trots det inte göra det rättvisa med mina bilder.) Mitt på "golvet" finns den, för Nisyros, så typiska stenmosaiken. På torget finns ett par caféer och restauranger. Runt det vindlar Nikias bilfria gränder och trots byns litenhet är det lätt att gå vilse. Den vackra kyrkan som också ligger på torget (fotot ovan) heter för övrigt Issódia Tis Theotókou och tillför ytterligare skönhetspoäng. Den är känd över hela Grekland pga sin skönhet enligt en av grekerna (med största sannolikhet en Nisyrosbo) vid bordet bredvid. Om det är så eller inte låter jag vara osagt men galet vacker är den.
Ja, förresten: Hela torget är galet vackert.

Nikiagränd

En av mina misslyckade bilder på det vackra torget Porta.

Här var det tvätt på tork
Precis som Embourio så har Nikia utsikt över vulkanen men inte samma panoramavy. Däremot kommer du närmre vulkanen här. Åt det andra hållet vankas vackra vyer över havet.

Utsikten över vulkanen från Nikia

Utsikten över det stora blå
Precis innan ingången till byn ligger Greklands enda vulkanmuseum. Det är ett litet museum med massor av information. De visar en film i ett av rummen om de olika vulkanutbrotten på Nisyros och hur de orsakat öns utformning idag. Jag som inte är särskilt intresserad av geologi tyckte ändå det var intressant att gå hit eftersom det (framför allt filmen) gav ett bra och sammanfattande perspektiv över Nisyros historia.

Ingången till vulkanmuséet.
Nikias gamla hamn
Fram till 1950-talet försåg Avlaki Nikia med alla nödvändigheter som kunde tänkas behövas i en liten by i bergen. De lastades från stora båtar till mindre diton som sedan förde lasten genom den trånga passagen in i Avlakis hamn. Därefter transporterades den på åsnor upp till Nikia längsmed kalderimin (åsnestigen) som går mellan de båda byarna. Du kan också bada från stenkajen. Det finns en badstege men det ena handtaget är trasigt. Om du gillar att vandra kan du gå kalderimin, även om jag fick berättat för mig att den nu är delvis övervuxen, så fyller den sina syften enligt samma uppgiftslämnare och du kan gå den hela vägen till Avlaki (jag har själv inte gått den). Du kan också köra de sex km ned till den gamla hamnen från Nikia.
Stränder på nisyros
Som jag redan skrivit så är inte stränderna på Nisyros någon höjdare men vattnet är rent och klart och miljön kring stränderna är ofta mycket fin. Nisyros är en vulkan-ö så sanden/gruset är ofta mörkt. Badskor rekommenderas vid de flesta eftersom botten ofta är stenig och den mörka stranden blir väldigt varm.
STADSSTRANDEN i mandraki

AGIOS SAVAS/STADSSTRANDEN
Stadsstranden i Mandraki heter Agios Savas och ligger på vägen från hamnen in till centrum. Det finns flera serveringar runtom. Stranden är rätt liten och består av ditforslad fin och gyllengul sand och som du ser finns här solstolar och parasoll. Intill finns också en lekplats. Havsbotten består av sten till största delen. Det fanns även ett volleybollnät uppsatt där det spelades beachvolley hela dagarna.
HOHLAKIA BEACH

Hohlakia beach

Gångvägen runt klippan leder till stranden
Om du går ända till Mandrakis slut och rundar klosterklippan via en anlagd gångväg så kommer du till Hohlakia. Denna strand är speciell, vild och vacker.
Jag är inte särdeles förtjust i solsängar generellt men om det någonstans skulle behövas så är det här. Det fanns dock några övergivna parasoller som låg på stranden. Jag ställde upp ett av dem med hjälp av stenar som stöd runtom (säkert kan du göra samma sak). Stranden består nämligen av stora, svarta, runda klapperstenar. Att de är svarta har att göra med att Nisyros är en vulkanö. Jag badade aldrig när jag var på Hohlakia men jag satte mig ned, njöt av det speciella ljudet som blir när havsvågorna sköljer in över stenarna och stenarna klapprar mot varandra.
stranden i pali

Stranden inne i byn Pali är lång och består av sand. Det är en ganska så långgrund strand. Här finns solsängar och parasoll men inte så många. Restauranger etc finns så klart nära eftersom stranden ligger i byn. Jag tyckte den var helt ok och mer därtill.
Fortsätter du förbi Pali så radar ett antal stränder upp sig. De allra flesta består av grus uppblandat med fin mörk sand.
Den första strand du kommer till efter Pali är Katsouni.

Du kan även följa med på en båttur och bada vid ön Gialis stränder.
VULKANEN
sevärdheter på nisyros

Först lite het ordkunskap: Krater = den fördjupning som bildas i centrum av en (ofta) aktiv vulkan.
Kaldera = Fördjupningen som skapas runtom centrum av vulkanen då den kollapsar.
Man får bra vyer över vulkanen både från Nikia, Embourio och flera andra platser på ön men om du vill uppleva hur det är att gå i en livs levande krater så är ett besök i Stefanos att rekommendera. Vulkanen är fortfarande aktiv och den är den yngsta i sitt slag i Grekland. Det senaste utbrottet var 1888. Den största av de fem kratrarna på Nisyros heter Stefanos och är 350 meter i diameter. Hela Nisyros är ju egentligen en vulkan och calderan sträcker sig hela vägen under havet ända fram till Kos.
Du kan besöka Stefanos men ta på dig rejäla skor för han är en het kille och han pyser ut ånga ur hål i marken. Att lägga handen över ett av hålen för att se hur varmt det är, är ett rent självskadebetéende. Så kom inte på några såna idéer är du snäll. Det finns ett litet café precis intill kratern som serverar lättare tilltugg och drycker.
transport till stefanos
Dels går lokalbuss till vulkanen från Mandrakis hamn men det finns också organiserade turer du kan följa med på. Turerna anordnas av flera olika arrangörer och vissa har guide, andra inte. Priset varierar, så vill du följa med på en sån är det enklaste att höra efter med ditt hotell först. De kan dessutom boka plats åt dig. Du kan också följa en åsnestig ned till vulkanen från Nikia.
SEVÄRDHETER i och runt MANDRAKI

Det är den vita byggnaden som ligger på klippan i slutet av byn. Från klostergården kan du skåda ut över det glittrande havet och Mandrakis takåsar. Det är en vacker syn kan jag lova. Klostret ser inte så stort ut från utsidan men större delen av det är byggt i en grotta i klippan i form av två kyrkor. De äldsta delarna som ligger i grottan byggdes på slutet av 1300-talet medan den nyare delen byggdes på 1600-talet. Det byggdes av Johanniterriddarna som fö fortfarande än idag håller sin orden levande om än inte som just riddare. De stannade till mitten av 1500-talet då ottomanerna jagade iväg dem. För att komma hit tar du trappan från Mandraki. Det är väl skyltat och Mandraki är så litet så förr eller senare kommer du att passera den. Trappan till klostret består av 138 trappsteg och det är en spännande trappa. Dels blir det tydligt att klostret är byggt på ett slottsområde med tanke på de gångar i murar du passerar, dels är det fantastiska vyer ut över Mandraki.



Inne i klostret råder fotoförbud och det är något jag tycker man bör respektera. Det är också klädkod här precis som i andra kloster i Grekland och kvinnor ska täcka sina axlar med god marginal, inte bära urringat och nederdelen (oavsett om det är kjol eller byxor) ska gå ned över knäet. Samma för män.
paleokastro

På flera ställen kan du gå upp ovanpå muren
En fästning som byggdes 600-400 år f.Kr för att försvara staden och slottet som låg innanför muren. Av staden - som byggdes redan 800 f.kr - ser man inte mycket idag och det beror delvis på att utgrävningar av den ännu inte gjorts. Fortet är känt för att vara ett av de bäst bevarade kring Egeiska havet och för sin imponerande byggnation.
Delar av muren har renoverats på senare år (2003 -2006). Man har använt sig av samma stenar och genom att noggrant studera konstruktionen så har man lagt dem på samma sätt de en gång har varit placerade. Anledningen till att man renoverat den är först och främst naturligtvis den rent uppenbara; för att bevara den. Men också för att hålla historien levande för dagens och kommande generationer. Gångvägarna (eller utrymmet kanske är mer korrekt uttryckt) uppe på muren gav ett övertag över fienden. Då vakterna befann sig högre upp än angriparna så var det också lättare att försvara staden.

Ön du ser närmast är Gialos (glasön) och den du ser bakom är Tilos.
Det finns även flera vakttorn och några av trapporna upp på muren (de som ligger närmast entrén) har renoverats så du kan själv gå upp på den plats som vakterna en gång stred ifrån. Häftigt va!
Upp hit går ingen buss. Du kan gå/cykla via en gång/cykel/moppeväg från Mandraki men du kan också ta bilen hit. Om du cyklar, tänk på att det går uppför och utför ;)
sEVÄRDHETER I EMBOURIO

Den naturliga bastun. Inuti är den som en liten grotta med några få sittplatser. Ångan från vulkanen kommer genom hål i väggen.


- Byn! En hejdundrande vacker by med gamla hus, slott, mystiska gränder och vyer som får ögonen att tåras av alla intryck
- Bastun: Skulle du frysa i kylan kan det vara bra att veta att det finns en naturlig bastu med ånga från vulkanen. Den ligger i en klippa precis till höger om den stora parkeringen vid den nedre entrén till byn.
-Slottet: Ioanniterna grundade under den byzantinska eran, slottet Pantoniki (eller Embourio Castle som det också kallas). Slottet ligger högst upp i byn. Idag finns endast ruiner kvar av det. Vid slottet ligger också "The church of Taxiarches" som byggdes på 1300-talet. Om du vill besöka är det enklast att du tar dig upp till den övre entrén/parkeringen. Det går trappor till de nedre delarna av byn därifrån.

Inuti kyrkan Issódia Tis Theotókou

Filmtajm på vulkan-muséet

Avlaki
SEVÄRDHETER I NIKIA
- Även i Nikia är byn och det vackra torget samt kyrkan Issódia Tis Theotókou ett måste att se.
- Vulkanmuséet som ligger vid parkeringen precis vid ingången till Nikia.
Muséet grundades 2010 och är ett av de allra bästa i sitt slag i hela Grekland. Den huvudsakliga initiativtagaren till detta museum är den grekiske geologen och vulkanologen Jiorgis Vougioukaöakis. Muséet informerar även om flera andra stora vullkaner i Grekland och världen i övrigt. Är du intresserad av geologi är ett besök här ett måste. Om du nu inte skulle vara det så är ett besök här bra för att förstå Nisyros historia. Åk gärna hit innan du besöker vulkanen.
Öppettider under sommaren: Må-to och lördag 11.00 - 17.00
Stängt på fredagar (just nu men kolla upp när du kommer till Nisyros)
Söndagar:11.00 - 16.00
- Avlaki Nikias gamla och numer ytterst övergivna hamn (6 km från Nikia bilvägen). Där går förstås även fint att bada. En väldigt medioker (Nisyros må ursäkta) strand ligger i byn men du kan även hoppa i det klara vattnet från den gamla stenkajen. Jag tror det spökar i Avlaki ;) Åk dit och gör din egen bedömning.
15 AUGUSTI PÅ NISYROS
Som de flesta nog vet så är den 15 augusti i Grekland tillägnad Jungfru Maria och man firar stort överallt. På Nisyros är traditionen att klostret, under nio dagar (den 6 - 15 augusti) inhyser kvinnliga pilgrimer som kommit för att be Jungfru Maria om hjälp. Kvinnorna är under dessa dagar ålagda att utföra 300 prostrationer (bedjan i olika former av underkastelse tex knäböjningar etc) per dag, improvisera böner och sjunga Jungfru Marias sång. Under tiden fastar öns invånare och förbereder sig. Den 15 augusti går kvinnorna i procession genom Mandraki och på kvällen startar festligheterna och dansen som de kallar för "Jungfru Marias kopp". En kopp hålls upp av kvinnan som är först ut i dansen och sedan skall alla som deltar lägga pengar i koppen. Pengarna kan ses som ett offer till Jungfru Maria och/eller en gåva till ön. Man äter god mat och firar med sång och dans hela kvällen. Många besöker Nisyros denna dag för att ära ikonen (som sägs kunna utföra mirakel). Skeppen som passerar nedanför klostret tutar för att få motta Jungfruns välsignelse och som svar ringer man i klostrets klockor.
Om du råkar vara på Nisyros detta datum så se till att inte missa detta. Det måste vara fantastiskt att vara med om. Allt från skeppens tutanden och svar från klostret till själva festen på kvällen.
ta dig RUNT på nisyros
HYRA BIL, MOPPE, FYRHJULING
Biluthyrningsfirma finns i hamnen i både Pali och Mandraki. Det finns även en firma inne i själva Mandraki.
Hyra el-cykel, mountainbike, vanlig cykel, båt
Går att göra i både Pali och Mandraki. På samma ställe där du hyr bil. I Mandraki (kanske även i Pali) kan du också hyra vanlig cykel och mountainbike.

Härifrån går bussarna
BUSS
Små numrerade minibussar eller stora bilar (beroende på hur man ser det) som trafikerar alla byar samt vulkanen, utgår från hamnen i Mandraki.Du betalar ombord (cash only). Se till att ha små valörer till hands. På mitt hotell (Porfyris) fanns en busstidtabell uppsatt i receptionen. Det finns även tidabeller nere i hamnen i både Pali och Mandraki. Turerna är tätare i högsäsong. I låg och mellansäsong betydligt glesare. Tänk på att om du tar bussen till Embourio, så stäm av med busschauffören så hen också hämtar upp dig där. Det är inte säkert annars att bussen åker upp dit. Du kommer att få gå en bit från busshållplatsen men följ bara vägen ca 200 meter så är du framme vid parkeringen och Emburiou. Ska du åka hem sent på kvällen är det klokt att ha en ficklampa med. På alla övriga platser stannar bussen precis intill. Och kom alltid ihåg att kolla när turerna går tillbaka innan du åker.
Taxi
Taxi finns men inte många (när jag var där fanns det endast en). Förboka helst i god tid om du kommer i högsäsong.
Telnr: +30 22420 31474, 6979969810
ORGANISERADE TURER MED BUSS OCH BÅT
Busstur anordnas av flera olika arrangörer för att se vulkanen (i första hand). Guide medföljer ibland. Kolla upp innan om sådan ingår i priset om det är viktigt för dig. På hotellen sitter anslag om pris, tider, rutt etc. Även turbussarna utgår från Mandrakis hamn.
Turbåt till ön Gialos utgår från Mandrakis hamn. Samma där, kolla tider etc på ditt hotell eller i hamnen.
RESA TILL NISYROS
Nisyros har ju av naturliga skäl ingen flygplats. Du kan istället flyga till Athen, Kos, Rhodos tex och ta färja därifrån. Du kan förstås också nå Nisyros från så gott som alla öar i Dodekaneserna med Dodekanisos Seaways. Det går även färjor från Syros. Jag åkte från Leros hit.