Resa till Grekland
när?
Fastlandet
Ska du åka till Athen rekommenderar jag att du gör det under absolut lågsäsong då det är svalt och korta köer till exempelvis Akropolis etc. Jag har varit i Athen många gånger men kan säga att den absolut bästa gången var över julveckan då grekerna själva var lediga och allt hade en lugnare lunk.
Södra delarna av Peloponnesos har varmt och skönt redan i början april. Särskilt i de sydvästra delarna.
Norra Grekland har generellt ett svalare klimat.

På våren blommar ginst och vallmo. Allt är så mycket grönare än i eftersäsong. (Bild från Ancient Asine på Peloponnesos i mars.)
Nedanstående är baserat på min egen erfarenhet och så klart finns aldrig några garantier när det kommer till vädret (kolla bara på SMHI) ;)
April, maj; Varmt i luften (som sommar i Sverige) men fortfarande svalt i havet. En varmare tröja brukar behövas på kvällarna i april och början av maj.
Första halvan av juni; Varmare i luften utan att vara hett. Tempen i havet ok.
Andra halvan av juni samt Juli, Aug; Varmt. Som varmast i augusti. Juli och Augusti är högsäsong med många turister på plats. Varmt i havet, framför allt i augusti.
September: Första halvan av september kan det fortfarande vara mycket turister beroende på var du åker (alltmer tycks denna del av september kunna räknas som högsäsong ute på flera av öarna vad gäller antalet besökare). Behaglig värme och varmt och skönt i havet. Andra halvan av september brukar innebära mindre folk och lägre priser på rum etc.
Oktober: Lite beroende på var i Grekland du befinner dig. Vanligtvis är början av oktober varm och skön och vattnet ff varmt. Oktober kan vara strålande fin hela månaden men det är mer av en chansning.
hur?

I väntan på "take off"
För dig som bokar flyg och rum separat:
Flygbolag: SAS, Norwegian, Aegean Airlines tex. För bra priser, kolla deras lågpriskalendrar
Flygstol med något av charterbolagen: Du bokar då hotellrum själv. Ibland säljer de ut flygstolar riktigt billigt. Har du is i magen och kan vänta med att köpa biljett till bara några dagar innan avresa så kan du spara tusenlappar men vill du vara säker på att komma iväg ett visst datum kan det vara värt att köpa biljetten ett tag innan. Boka gärna inifrån flygbolagets egna hemsida.
Tåg till Grekland är ett underbart roligt och spännande sätt att resa på. Jag tågluffade ofta ned i min ungdom och har även gjort det flera gånger nu i vuxen ålder. Det kräver dock lite mer tid.
Åker du hellre charter?
Apollo har flera fina och lite mer ovanliga grekiska resmål. Reser du ensam får du räkna med att betala enkelrumstillägg hos alla resebolagen. Som ensam charterresenär skulle jag undvika väldigt familje och parrelaterade ställen. Välj hellre något av de mer ovanliga resmålen som Tilos, Leros, Södra delarna av Kreta, Samos (inte så ovanligt men har många ensamresenärer) osv. Chansen är annars stor att det är lite svårt att få kontakt med andra medresenärer då de ju av naturliga skäl är upptagna av sin familj eller partner. Och även om det är skönt att resa ensam på det stora hela, så kan det ju vara trevligt med middags eller utflyktsällskap någon gång.

Min sovvagnskupé mellan Tyskland och Italien på väg till Grekland
boende
Kolla tex booking.com , Hotels.com eller liknande sidor för att hitta ett hotell eller pensionat du tycker verkar bra. Googla sedan på hotellets namn och se om de har en egen hemsida. Mejla sen direkt med hotellägaren och fråga om priset. Boka via hotellets egen hemsida, via mail eller över telefon med ägaren.
På en del hotell läggs inte priserna ut på booking förrän tidigast några månader innan säsong. Tittar du efter hotell inför den kommande sommaren redan under vintern kan det tex stå att hotellet är slutsålt eller att det kostar rent astronomiska summor att bo där. Likaså har många pensionat ingen verksamhet under vintern och mejlar du redan då kan du få vänta länge på svar.
Athens flygplats
Det är väldigt att lätt att flyga till och från Athen. Flygplatsen består av två terminaler. Huvudterminalen och Satellitterminalen. Den senare används endast vid hög belastning under högsäsong.
Jag har alltid landat och lyft från huvudterminalen vid alla mina besök. Den består av tre våningar. Ankommande, avgående och så en för mat och annat smått och gott.
Pga att allt finns i samma byggnad är det lätt att ta anknytningsflyg ut till öarna om man så önskar.
Skulle du behöva det så finns förbindelse mellan de båda terminalerna via en underjordisk korridor. Att huvudterminalen har både avgående och ankommande flyg gör det också lätt att ta buss hit då det bara finns en hållplats vid flygplatsen. Det finns många trevliga caféer och affärer inne på flygplatsen. Förstås finns informationsdiskar för den eventuellt vilsne eller den som tappat bort sin väska eller make i vimlet, där kan man efterlysa honom - om man vill?
BUSS MELLAN FLYGPLATSEN OCH PIREUS
Expressbuss: X96 går mellan flygplatsen och Pireus hamn. Den stannar precis utanför "Arrivals" vid flygplatsen och du köper biljett i den lilla kiosken intill. Bussen går längs Athens riviera och stannar på flera platser längs vägen. I Pireus stannar den ca 500 meter från metron. Avgångs/änd-hållplats i Pireus är DRAPETSONA dagtid. På kvällen från klockan 20:05 avgår den från Karaiskaki square. Jag har tagit bussen från Karaiskaki square en gång när jag kom från Amorgos frampå småtimmarna. Det är en bit att gå men inte alltför långt från hamnen. Jag köpte bussbiljett i en nattöppen "kiosk" på torget och bussen gick från gatan intill.
BUSS MELLAN FLYGPLATSEN OCH ATHENS CENTRUM
Bussarna till Athen är expressbussar men gör ett fåtal stopp längs vägen. Naturligtvis kan du även ta bussen till flygplatsen från hållplatserna nedan. Jag har själv tagit bussen flera gånger från Syntagma. Det fungerar utmärkt och är supersmidigt. Det går fler bussar till Athen men dessa är de jag själv brukar ta.
- X95 går till Syntagmatorget och resan tar ca en timme
- X93 går till Kiffissos KTEL. Denna buss förbinder flygplatsen med Intercity busstationen om du sedan vill ta dig vidare till Peloponnesos eller Centralgrekland. Bussen avgår var 40:e minut och resan tar lite mer än en timme.
BUSS MELLAN PIREUS OCH ATHENS CENTRUM (MAJ - OKTOBER)
Buss X80 går från Piraeus till Acropolis - Syntagma. Denna busslinje skapades för att underlätta för besökare att enkelt kunna ta sig från hamnen till de mer kända stoppen inne i Athen. Bussen går från Akti Xaveriou (kryssningsterminalen) och kostar 4,50 euro. Har du väskor etc och inte gärna tar metron så är buss X80 ett jättebra val. Den går mellan maj - oktober och avgår varje halvtimme mellan klockan 07.00 - 21:30. Den är lite dyrare än andra bussar men den billigare bussen, nr 040 som också går till Athen, är bökigare, tar längre tid pga fler stopp och är ofta överfull med folk. Den går förvisso dygnet runt. Be någon ur hamnpersonalen att visa vägen (om du inte hittar till hållplatsen). Den går 24 timmar om dygnet året om men på natten får du ta dig till Kaiskairo Square för att ta den.
BUSS MELLAN RAFINA OCH FLYGPLATSEN
Orangefärgade KTEL-bussar avgår från flygplatsen. Hållplatsen ligger framför Sofitel Hotell. Busshållplatsen ligger ca 200 meter från utgång 2 och 3 och bussen stannar vid hamnen i Rafina. Räkna med att resan tar ca 30-45 minuter beroende på ev rusningstrafik och annat. Du köper din biljett ombord. Barn upp till 6 år åker gratis. Alltid när du ska betala på bussen gäller att du ska ha små valörer (helst mynt) med dig.
BUSSTIDTABELL 2025 mellan RAFINA & flygplatsen
flygplatsen till rafina
4:30 6:15 10:40 12:15 14:15 15:35 16:45 19:45 22:30
RAFINA TILL FLYGPLATSEN
05:00 08:20 11:30 13:00 15:00 16:10 19:00 21:10 23:00
Obs! Busstiderna kan ändras snabbt så kolla alltid busstidtabellen online eller på plats för säkerhets skull innan du bestämmer dig för vilken buss du ska ta.

ta färja från pireus
Jag gillar Pireus. Det är en stor hamn naturligtvis. Staden är följdaktligen precis så som man kan tänka sig att en hamnstad är. Bullrig, massor av människor av alla de sorter i omlopp. Mycket trafik osv. Men ändå finns det något så fint över staden. Jag vet inte exakt vad det är men kanske är det alla slags människor.
Närmast hamnen finns många av dem som inte alltid blivit så väl behandlade av livet. Och kanske är det just påminnelsen om livet, allas vår sårbarhet och hur skört det är, som gör att jag gillar Pireus så mycket.
Nåväl, nu ska jag inte snöa in på Pireus . Det var ju hamnen och färjorna vi skulle "prata" om.
Jag älskar att glida ut från hamnen på en stor, gnisslig Blue Starfärja som knakar lite lagomt i skeppsfogarna. Att flyga till Grekland går så fort och det är så mycket att tänka på, hålla reda på hela vägen tills dess att man kommit på färjan. Men när man väl gjort det och glider ut över havet i sakta mak, det är då som själen landar.
(Jag gillar inte catamaraner eller flying dolphins särskilt mycket. I dem sitter man instängd ombord och man är ganska fast i sitt säte hela vägen. Allt ska gå så fort vid på och avstigning.)
På de gamla färjorna finns det minst en servering och man kan sitta utomhus med sin kaffe och andas in havsluften, andas ut stressen och se ut över havet.
Själen landar. Den hinner ifatt och kommer plötsligt på plats igen.
Du kan förboka biljetter online. De flesta färjebolag har idag digitala biljetter. Var redo att visa passet samt biljett vid ombordstigning. Om du förbokar en biljett som inte är digital och inte går att skriva ut av olika anledningar, så hämtar du bara ut den vid resebyråerna nere i hamnen. Kolla utanför på skyltarna om det står Blue Star eller Aegean Sealines (eller vilket bolag du nu bokat biljetten med) utanför, så du ser att just den resebyrån/turistkontoret kan ge dig din biljett. Om färjebolaget har en disk på flygplatsen kan du hämta ut den där. Reser du med Interrailkort så har du olika rabatter. Kolla upp vad som gäller för just ditt kort innan du bokar biljett.
När ska man förboka? Vanligtvis behövs inte det men om du tex har ett flyg att passa kan det kännas skönt att veta att din plats ombord är säkrad så du hinner med ditt flyg. Reser du runt den 15 augusti eller vid den grekiska påsken, förboka. Många greker tar färja ut till öarna då.

På väg med buss till Centralgrekland

Bussterminalen Isthmos. En viktig anknytningspunkt precis vid Korintkanalen på Peloponnesos. Här har jag bytt buss många gånger.
LÅNGFÄRDSbussar
Det går utmärkt att ta sig till olika delar på fastlandet med långfärdsbuss. Bussarna idag är i mycket bra skick med bekväma, fällbara säten och luftkonditinering. Athen har just nu två stora bussterminaler (en tredje är på gång men är ännu i planeringsstadiet.)
KTEL Kifissou (terminal A) har bussar till Peloponnesos och västra Grekland. För att komma Kifissou bussterminal tar du buss nr 051 från Omonia, från hamnen i Pireus tar du buss nr 420. Och från flygplatsen buss X93 (från Athens flygplats).
KTEL Liosion (bussterminal B) har bussar som går till Centralgrekland och Thessaloniki bland mycket annat. Ska du till Delfi på egen hand tex så byter du buss här.
Det går alltid att hitta expressbussar som tar dig direkt från en ort till en annan. De brukar vara markerade med fetstil i busstidtabellerna.
inrikesflyg
Thessaloniki, Athen, Kalamata, Preveza är exempel på orter på fastlandet med flygplats. Många av öarna har också egen flygplats ibland med väldigt korta landningsbanor (men man får vara glad att det finns en landningsbana vetja!).