Snabbguide
LEROS
När jag tog mina första steg på Leros i Agia Marinas hamn blev det kärlek vid första ögonkastet. Det är en ö som har en stor, urgrekisk charm i sin oslipade och okonstlade småskalighet. Leros är äkta och trots en del turister så har ön ännu så länge behållit sin genuinitet.
Leros är granne med Kalymnos och Limnos och du kan lätt besöka de båda över dagen om du följer med på någon av dagsturerna som anordnas.
Namnet "Leros" antas komma från det grekiska ordet "levros" som betyder mjuk. Till skillnad från den bergiga grannön Kalymnos så har Leros nämligen en mjuk och fruktbar jord. Så är också den största inkomstnäringen jordbruk och fiske. (Ännu så länge kommer turism först på tredje plats.)
Trots att ön varit ockuperad av framför allt Italienarna för inte alltför länge sedan så har den - i allra högsta grad - behållit sin grekiska mentalitet. För mig som har rest till Grekland sedan 80-talet blev ön en påminnelse om det Grekland jag mötte då. Den där särskilda "lev här och nu - för du vet inte hur imorgon kommer att se ut - mentaliteten". Jag tror ni som rest till Grekland sedan länge vet vad jag menar.
Ön är endast 15 km lång och på det smalaste stället bara 1,5 km bred. Trots det bor här fler än 8200 personer. Jag tycker det är konstigt att Leros inte drar fler resenärer från Sverige för det är inte bara en vacker ö. Det är också en ö som erbjuder mycket att se och upptäcka, fina stränder som till största delen ligger i lugna bukter och så har Leros fantastiskt god mat.
Appropå stränder så vill jag understryka att det till största del är småsten eller "mjukt grus" som gäller. Det finns ett par sandstränder men de är få. Flera av dem ligger i en vacker och mysig miljö och vattnet är klart.
Det går buss till så gott som alla sevärdheter och byar i hög och mellansäsong, i vissa fall går inte bussen precis hela vägen fram och då kan du få gå en kort promenad sista biten. Eller åka med Stellas underbara taxi förstås. Den återkommer jag till senare.
Flera av byarna ligger nästgårds så det är dessutom lätt att ta sig till fots emellan dem.
Leros har många intressanta och ovanliga sevärdheter. Inte minst pga sin dramatiska historia. Allistair Mac Cains "Guns of Navarone" är baserad på Leros krigshistoria och det säger en del.
Appropå böcker så har även två svenska författare bott på ön. Göran Schildt skapade sig ett andra hem i Spilia år 1965 och bodde sedan periodvis där tillsammans med sin fru. Han har skrivit många böcker inom vitt skilda områden men hans reseskildringar tillhör nog de mest kända. Sun Axelsson, som bland mycket annat skrivit boken "Evighetens Stränder" (som handlar om kärleken till maken och Leros) bodde från 1960-talet långa perioder på ön tillsammans med sin man skulptören, Michael Piper.
En del av Leros brokiga historia
För att lära känna ön lite närmare tror jag det är klokt att börja med den.

Den Grekiska fanan under frihetskriget mot Ottomanerna
Jag kan omöjligt återge Leros brokiga och händelserika historia ända från Antikens dagar så jag börjar vid Frihetskriget.
Leros hade stått under ottomanskt styre en lång period men deltog i upproret mot turkarna (ottomanerna) under frihetskriget (som varade mellan 1821-1829) och blev under denna period en viktig flottbas för Grekland. Grekland vinner som bekant sin självständighet i kriget men när landsgränserna för den nybildade staten Grekland tecknas 1830 (i det sk Londonprotokollet) så tillfaller dock Leros Turkiet igen.
Under kriget mellan Italien och Turkiet så ockuperar Italien 1912 Leros och alla övriga av de dodekanesiska öarna (utom Kastelloritzo).
Under första världskriget används Leros ett par år av britterna som flottbas. Britterna hade som mål att uppfylla Lerosbornas syfte att återfå grekiskt styre enligt deras önskemål men pga ett nederlag i ännu ett krig mellan Grekland och Turkiet 1919-1922 så blev det inget av önskemålet.

Flaggan för de Italienska Dodekaneserna (1922-1947). På Leros varade den perioden till 1943.
Den Italienska ockupationen varade ända fram till 1943 på Leros. Italienarna hade som mål att militarisera ön och stora områden blev nu militära zoner. Många nya vägar byggdes och de byggde ut hamnen i Lakki (som för övrigt är den största naturliga djuphavshamnen i östra Medelhavet) och byggde baracker etc för soldater i området intill hamnen. Vid 1930-talets början så intensifierades arbetet och staden Porto Lagio (nuvarande Lakki) skapades. Många byggnader, breda gator och stora torg uppfördes. Allt i - den för tiden - nya och moderna byggnadsstilen Art Deco.
Man intensifierade även arbetet med att göra Leros mer Italienskt från grunden och exempelvis så förbjöds de grekiska skolorna som istället ersattes av Italienska diton. Man tvingade befolkningen att studera Italienska och man förhindrade bl.a läkare och jurister att utöva sitt ämbete om de inte gått på ett Italienskt Universitet.

From 1947 tillhörde Leros Grekland och den officiella grekiska flaggan hissades för första gången i Platanos.
Andra världskriget, slaget om leros och till slut grekiskt igen
Italien gick samman med Tyskland och Leros bombades kraftigt av de allierade styrkorna. 1943 kommer britterna till Leros och Italien kapitulerar och enar sig istället med de allierade styrkorna. Under det slag som kommit att kallas "The Leros Battle" som pågick från september till november 1943, så utförde tyskarna 190 olika bombräder mot Leros. Dessa räder åsamkade stor förstörelse i öns "huvudstad" Platanos och orsakade stor skada på slottet som ligger intill. I November så vinner så tyskarna slaget och Leros hamnar nu istället under tysk ockupation.
När Tyskland slutligen besegras i andra världskriget så hamnar Leros först under Brittisk administartion.
Den 31/12 1947 hissas äntligen den grekiska flaggan i Platanos och 1948 införlivas Leros till slut i den moderna grekiska staten.
(Pust pust, det var nog allt så sammanfattat som möjligt.)
BYAR PÅ LEROS
AGIA MARINA

Hamnen
Åker du med någon av de mindre catamaranerna tex Dodekanisos Seaways till Leros, så kommer du oftast till Agia Marina. Agia Marina är svalare än de andra platserna på Leros eftersom byn är utsatt för nordanvinden. Följdaktligen blåser meltemi där och det gör att vid enstaka tillfällen kan inte catamaranerna lägga till. Då angör man istället den största hamnen på ön som finns i Lakki. (Det är också dit du kommer om du tar en större färja.)
Själv föredrar jag att komma till Leros via Agia Marina. Sällan har jag skådat en så söt liten hamn och man får på en gång den där härliga Greklandskänslan.

BYN PÅ DE TVÅ KULLARNA
Agia Marina var en gång i tiden Leros "huvudstad" men den ärorika rollen har nu tagits över av Platanos istället. Agia Marina är dock fortfarande öns administrativa centrum. Här finns en hel del av Leros nattliv (som för den skull inte är stort). De flesta av pensionaten ligger uppe i gränderna ovanför torget så du kommer att kunna få din skönhetssömn i lugn och ro oavsett.

Många av de besökare som kommer till Leros väljer att ha sitt boende i Agia Marina och det är lätt att förstå varför. Längsmed hamnpromenaden glittrar havet ikapp med solen. Stolar och bord är utplacerade i behaglig skugga under tamariskerna och här är härligt att sitta med en kaffe och kolla in de färgglada fiskebåtarna som guppar förnöjsamt på vattnet.


På torget finns bland annat flera olika tavernor samt ett bageri och folklivet är gemytligt. En gång i veckan hålls dessutom en populär fiskmarknad här och fiskare säljer sin pinfärska fångst till privatpersoner och tavernaägare.

Torget i Agia Marina
Från den gulliga hamnen och torget så klättrar Agia Marina längs två kullar. Ju högre upp i de fina gränderna du kommer, desto vackrare blir utsikten.

En lång trappa tar dig hela vägen från Agia Marina upp till Platanos och vidare upp till slottet. Trappan börjar i en av gränderna vid torget och slingrar sig vackert mellan vitkalkade hus med balkonger av järnsmide. I gränderna är det tyst och bilgatan som även den leder upp till Platanos, hålls på behörigt avstånd.

(En annan bilväg från Agia Marina tar dig till Crithoni, Alinda och vidare.)
I Agia Marina finns rum för uthyrning, pensionat, supermarket, bageri, restauranger, barer, caféer, en polisstation, souvenirbutik, en kyrka (förstås - hallå, det är Grekland vi pratar om) och ett fåtal klädbutiker. Biluthyrning finns nere vid torget.
Bankomat finns också. Den ligger inte på "torget" som man kanske skulle kunna tro utan bredvid Apoteket som ligger på vänster sida om du åker på vägen som går till Alinda. Du hittar den om du går förbi den lilla polisstationen.

Mylos Taverna
RESTAURANGER
Det ligger flera restauranger och barer nere vid hamnen. Nästan alla har de bord vid kajkanten eller på torget.
Vilken av dem du väljer spelar egentligen inte så stor roll. Leros är välkänt för sin goda mat.
Om du går på vägen åt Alindahållet och svänger höger när du ser en väderkvarn en bit ut på din högra sida, så kommer du till berömda Mylos Taverna som bland annat serverar mycket god fisk. Mylos är känt över hela Dodekaneserna och följdaktligen är det också en ganska dyr restaurang. Det är svårt att få bord (särskilt om du kommer i högsäsong) så jag rekommenderar dig att förboka om du vill äta där. Mylos har en uteservering med mycket fin utsikt över Agia Marinabukten.

Mysiga Metzes. Jag rekommenderar verkligen att gå hit.
Jag gillade mysiga tavernan Metzes, väldigt mycket. De har fantastiskt god mat och erbjuder traditionella grekiska mezes (smårätter) till överkomligt pris. Det är stället som har paraplyer i färgglada färger över sin uteservering och ligger i en gränd (närmare bestämt på Piraka St) en kort bit från hamnen.
stränder nära agia marina
I Agia Marina finns en liten strand. Den ligger på vägen ut mot väderkvarnen och Mylos taverna. Stranden består av småsten och grus. Jag skulle inte välja att spendera timmar vid den kanske men den är ok för ett morgondopp beroende på hur kräsen du är.
Du kan också ta bussen till flertalet andra stränder. Eller gå till Crithoni, Alinda eller Platanos för ett dopp i det blå.
Läs mer om stränderna på Leros här.
SEVÄRDHETER

Kyrkan Agia Marina i Agia Marina (som inte är sned i verkligheten)
Det är inte långt att gå till Pandeli Castle från Agia Marina men om du vill hålla dig till sevärdheter i det absoluta närområdet så finns ett arkeologiskt museum som ligger mitt emot skolan halvvägs (ungefär) upp till Platanos.
Det finns även en kyrka med samma namn som staden. Den 17 juli så hålls en stor Panagiri till kyrkans ära. Se till att delta i festligheterna om du är här då.

I förgrunden Platanos. (Nere vid vattnet Pandeli, på kullen Spilia och bakom kullen till vänster ser du Vromolithos. Längst till höger bakom Spilia anar du bukten i Lakki.)
platanos
Platanos är öns "huvudstad" trots sin litenhet. Den är mer eller mindre sammanvuxen med Agia Marina och Panteli och det är lätt att ta sig mellan de tre till fots.
Det är en fin stad med många gränder att strosa i. Vid torget hittar du bland annat Leros rådhus, bussterminalen och ett antal caféer och lunchställen. Precis som i Agia Marina så om du fortsätter upp förbi torget, så kommer du snart till betydligt tystare och väldigt vackra kvarter.


Vyerna, gränderna (som till största del består av trappor mellan husen) och de små uteplatserna framför husen, var så vackra!
Staden har en stor variation vad gäller arkitektur. Här finns venetiansk, bysantinsk och egeisk stil, allt i en och samma stad trots att den är så liten. Precis vid torget är det (av naturliga skäl) lite mer sus och dus, inte minst pga att buss och taxiterminalen ligger här. För den skull är suset och duset inte störande på något sätt. Det är fortfarande mysigt att ta en fika eller en gyros här. Men nöj dig inte med att "bara" stanna till på torget. Se till att utforska lite av omgivningarna när du ändå är här.

I Platanos hittar du förutom rådhuset och bussterminalen även National Bank Of Greece, bankomat, smyckesbutiker, klädaffärer, ouzerior, bagerier, kafeneon, supermarkets, gyrosställen, hotell, pensionat, barer med mera. Kort och gott, det mesta du kan tänkas behöva hittar du här. Bankomaten ligger vid torget bredvid Platanos Café.

En av gatorna intill torget
Restauranger, barer och caféer i PLATANoS
Gyrosställe: Grill House Yparxo (Yparcho) som ligger nästan högst upp på torget i Platanos är det äldsta pita gyros/souvlakistället på Leros. Det är dessutom billigt och de har både hemleverans och "take away". Utanför finns bord och stolar och här är mysigt att sitta på kvällen för att glo på folk.
Vägg i vägg ligger också en trevlig bar där du kan fortsätta kvällen om du vill.
Kafeneion: Platanos kafeneion ligger även det på torget. Här kan du få dig en hederlig, god och traditionell kafé Ellinikó (grekisk kaffe).

Stränder nära Platanos
Ja tveklöst ligger ju Pandeli beach närmast. Det är bara att gå rakt ned från Platanos så kommer du till Pandeli.

SEVÄRDHETER
Först och främst kastrot naturligtvis. Det ligger ovanför Platanos men heter alltså Pandeli Castle (kanske inte så konstigt då Panteli och Platanos nästintill sitter ihop). Om du nu inte är intresserad av kastrot i sig så bör du ändå absolut bege dig dit för den fantastiska utsikten.
Väderkvarnarna som ligger på vägen till kastrot är en annan sevärdhet.
Agia Paraskevi church som ligger uppe vid kastrot är en gammal, vacker kyrka. Läs mer om dessa och fler sevärdheter på Leros här. Ön kryllar nämligen av speciella och lite annorlunda platser .
Bussar
Inga som helst problem. Bussterminalen ligger i Platanos vid torget.
PANTELI (PANDELI)

Det var med ganska så stor förväntan jag närmade mig Panteli eller Pandeli som det uttalas på grekiska. Jag hade läst om byn och förstått att den är mångas favorit på Leros. Inte minst är den många svenskars storfavorit.
Det är en gammal fiskeby och numer en av de mest turisttäta byarna på Leros trots sin litenhet. Pandeli ligger vid en bukt av havet och som bakgrund ståtar de vita väderkvarnarna på bergsryggen ovanför. Vattnet är klart och azurfärgat och en strand med flera strandnära tavernor ligger mitt i byn.

Gränd ovanför stranden

Folklivet i Pandeli kretsar kring stranden och tavernor och caféer intill den
Flera tavernor ligger på stranden. Husen i byn går i kykladiskt blåvitt. Ovanför stranden går ett par gator till (om man inte räknar de som sen tar vid i Platanos). Det ligger ett stort hotell i den del som ligger nedanför Spilia. Placeringen av det i Pandeli blir nästan lite komisk i jämförelse med i övrigt ganska låga och pittoreska hus. Men från hotellets uteservering har man finfin utsikt över viken. (Det har nästan blivit till lite av Pandelis charm att hotellet som förresen heter Castello beach hotell ligger där det gör kan jag tycka. Du kommer att förstå vad jag menar när du kommer dit.)
Bakom det går hur som helst trapporna upp till Spilia. För precis som Platanos är sammanbyggt med Agia Marina på ena sidan och Panteli på den andra, så är Panteli kanske inte sammanbyggt med - men det ligger åtminstone väldigt nära - Spilia. I Panteli finns de flesta faciliteter du som turist kan behöva. Det finns en bankomat som ligger vid Psaropoulas restaurang men det är en Euronet så ta hellre ut pengar uppe på torget i Platanos . Euronet tar ut höga avgifter.

En del av den fina utsikten över bukten från Castelo Beach Hotels uteservering
Panteli är litet och har som sagt många besökare, särskilt i högsäsong. Jag upplevde det som trångt när jag var där. Både stranden och byn. Hög musik dundrade ut över bukten från stranden och solsängarna stod tätt.
Det är nog lite som att svära i kyrkan men jag skulle inte vilja bo där under min vistelse och jag tycker till och med att det finns finare byar på Leros. Det är också en väldigt turistanpassad by. Det behöver inte alls vara något dåligt med det för all del, det är mest bara en fråga om tycke och smak.
Oavsett så är Pandeli absolut värt minst ett besök under din Leros-semester, för byn ligger trots allt väldigt vackert och vattnet är klart och rent. Kommer man hit i låg eller mellansäsong så är det med största säkerhet annorlunda.
(Men jag skulle inte välja att bo där då heller.)

Pandeli beach. Inte min kopp the men kanske din?
Stranden
När stranden inte är lika belamrad av solstolar är den garanterat betydligt finare. Den består av fint grus uppblandat med sand. Läs mer om stranden här.

Det söta konditoriet /cafét Sweet and Salty
REstauranger , CAFÉER OCH BARER i panteli
Jag tog en fika på Sweet and Salty när jag var här. Ett café som ligger ett stenkast upp från strandens tavernor.
De har väldigt god Galaktoboureko tex som är en slags söt paj gjord på mjölk. Passar bra till en klassisk ellinikó.
Den restaurang jag blev rekommenderad av mitt hotell var annars Psaropoulas och den har bord och stolar i sanden. (Psari betyder för övrigt, fisk på grekiska.) Kanske är den något för dig att testa när du kommer hit?
Många pratar också om El Greco men den har jag varit på och den ligger sedan ett par år inte kvar i Panteli utan har flyttat till Lakki.
BAren i väderkvarnen

Harris bar som ligger ovanför Pandeli har magnifik utsikt, goda drinkar och en del annorlunda rätter. Harris ligger i den av väderkvarnarna som står närmast Panteli. Här är mycket folk i högsäsong så kom i god tid för att få ett bord med utsikt. Vyerna över Panteli och havet är helt fantastiska (min bild gör inte utsikten rättvisa) nästan lika fantastiska som deras cocktails.
Harris har också lättare och lite kul rätter som tex bläckfisktacos. Det är vad jag kallar crossover cooking det ;)
ta dig till pandeli
Buss går regelbundet och från Platanos eller Spilia kan du enkelt gå ned till Pandeli.

Buss och taxi hämtar på vändplanen intill denna fina plats
SPILIA

Spilia ligger där du ser de vita husen på kullen. Castelo Beach Hotel ser du rakt fram på bilden och Pandeli Beach i förgrunden
Spilia ligger ovanför Pandeli och du når byn till fots genom att gå upp i trappan som ligger bakom Castello beach hotell. Sen är det bara att gå så kommer du fram. Du kommer att bjudas på vackra vyer hela vägen, särskilt när du kommer till gångvägen längsmed havet.

På väg upp till Spilia från Pandeli
När du når Spilia så kommer du snart att gå på Odos Goran Schildt. Hur det kommer sig att gatan har samma namn som en välkänd svensk kan du läsa mer om nedan.
Byn består av mestadels vitkalkade bostadshus och smala gränder. Den är fin att vandra igenom och vyn över havet när du kommer till utkanten är storslagen.
När jag vandrade genom Spilia kunde jag inte låta bli att undra om det är där de bor, alla de som äger hotell, restauranger och barer nere i Pandeli?

Den fantastiska utsikten från Spilia
Om du kör förbi byn på bilvägen så kommer du att se en brant alldeles utanför Spilia. Ovanför den finns en bänk (du ser den från vägen). Att sitta på den bänken och filosofera över livets många väsentligheter och få oväsentligheter är något jag rekommenderar. Utsikten är otrolig. Om du är en morgonpigg människa så rekommenderar jag dig verkligen att se soluppgången därifrån. Trilla inte ned bara! Staket saknas.
DIMITRIS O` KARAFLAS
Den i Leroskretsar välkända restaurangen Dimitris O Karaflas finns i Spilia. Utsikten över havet från deras uteservering gör det värt att gå hit bara den. Maten är också bra och Dimitri och hans anställda ger en trevlig och vänlig service. Det är lätt att hitta dit då det är skyltat nästan hela vägen.

Fotat från uteserveringen
GÖRAN SCHILDT OCH SPILIA
Göran Schildt känner du kanske redan till men om du inte gör det så var det han som (bland mycket annat) skrev om sina resor med segelbåten Dafne. Han är finlandssvensk som sagt och sårades i vinterkriget. När han låg på sjukhus så sa han till sig själv: "Om jag klarar detta så ska jag förverkliga min dröm. Jag ska köpa mig en båt och segla till Medelhavets alla hörn." Och så blev det. När han kom till Leros blev han så förtjust så att han och hans fru Christine köpte ett hus i Spilia 1965. Paret Schildt gav så småningom huset namnet "Villa Kolkis" och bodde där lite mer än halvårsvis varje år. Efter Göran Schildts död 2009 tog hans hustru över huset och bodde där ensam. Föreningen Villa Kolkis vänner har tidigare - bland mycket annat - anordnat skrivar och kulturresor till Leros.
VROMOLITHOS

Vromolithos
Vromolithos ligger söderut från Pandeli och nedanför Spilia. Följ bara den röda lilla vägen som startar vid Kastelo Beach Hotel i Pandeli så kommer du rätt. Panoramavyer längs hela vägen utlovas. Självklart kan du också åka bil eller buss till Vromolithos. Bussen åker inte in i själva samhället utan stannar en bit ovanför.
Bystranden ligger i en vacker miljö och tittar du upp till vänster när du har näsan mot havet så ser du väderkvarnarna ovanför Pandeli. Stranden består till största delen av fint grus. Det finns solstolar nedanför Paradisos taverna bland annat men till största delen är den o-organiserad. Havsbotten består däremot av hala klippor men man har anlagt en "gångväg" som leder ut i havet. Den gör det lättare att komma i och ur. Vattnet är oftast lugnt och stilla vid stranden eftersom Vromolithos mest får vindar från sydost.
Taverna paradisos
Den välkända tavernan Paradisos ligger precis vid stranden ( på fotot ovan är det det vita huset med staket kring uteserveringen). Om du har tur kommer du en kväll då de har liveuppträdande och spelar traditionell grekisk musik. De har god och vällagad grekisk husmanskost och om du gillar moussaka så har du kommit till rätt ställe.
alinda

Nu kommer vi till en av mina favoritbyar. När jag kom till Alinda för första gången så tänkte jag lite besviket först att det påminner till en viss del om en milt utvecklad charterort. Men så är det inte. Alinda grundades av greker som kom seglandes från Egypten och du kan fortfarande se några av dessa hus när du går upp i byn från strandpromenaden. Sedan dess har orten utvecklats (allt annat vore en smula oroande) =)
Det blir inte alls trångt eftersom byn sträcker ut sig ovanför vägen och längsmed den långa stranden. Från stranden har du utsikt över Agia Marina och på toppen av en av kullarna ser du Pandeli Castle. När jag bodde i Alinda hade jag kontakt över messenger med en vän som har långtidshyrt ett hus där. Hon skrev (en av mina första dagar på plats) följande: "Gå och sätt dig på Argo när mörkret kommit så får du se något underbart". Jag gjorde så och hon hade rätt.
Det var så vackert när ljusen tändes i Agia Marina på kullarna rakt över vattnet. Det såg ut precis som en stor, självlysande fjäril.

"Fjärilen"
Alinda är bra att bo i, särskilt om du kommer ensam till Leros eller besöker ön för första gången. Här pratar alla med alla. Lokalbor såväl som turister. Läget är också bra då det är lätt att ta sig till byarna runt omkring och ut till den vackra lilla kyrkan Agios Isidoros. Läs mer om Agios Isidoros här.
Busshållplats finns i början av byn (om du kommer från Agia Marina) den ligger i korsningen alldeles innan de två beachbarerna och bredvid supermarketen. Längsmed stranden går en relativt trafikerad väg som måste korsas om du vill ta dig ett dopp. Flera av tavernorna är riktigt bra och alla har de stolar och bord precis vid vattenbrynet där du kan sitta och "fjärilskåda". Något som inte finns i Alinda däremot är ATM eller bankomat som vi säger på svenska. Passa på att ta ut pengar när du är i Agia Marina istället. Det går bra att betala med kort på de flesta restaurangerna i Alinda men om du tex vill köpa en bussbiljett är kontanter enda lösningen.


CHARTER TILL LEROS
Åker du charter med Apollo till Leros så är det i Alinda eller närbelägna Crithoni du hamnar. Apollo samarbetar med några hotell i Alinda och ett av dem ligger nära vägen och stranden men flera ligger en bit upp i en lugn och lummig miljö
Charterplanen landar på Kos och därifrån kommer du till Leros med transferbåt.


Om du viker av från "strandpromenaden" och går upp i området så når du en grön, lugn och lummig miljö. Här är mysigt att vandra omkring bland husen och de fina trädgårdarna.

Räkpasta på Argo (blir hungrig bara jag tänker på den)
restauranger i alinda
Det finns flera tavernor som är toppenbra. Jag åt många middagar på Argo och jag kan varmt rekommendera deras mat. Nektaris, ägaren, är så trevlig och vänlig att småprata med. Bord och stolar står under ett stort träd nära vattenbrynet.
En annan taverna som också ofta rekommenderas i Alinda är To Steki. De har också god mat men något högre priser. Borden och stolarna på To Steki står på stranden och precis innan min favoritdel av den. Gå mot slutet av beachen så kommer du dit.
Alinda Hotell har en restaurang som besöks både av lokalbor och turister. Maten där är väldigt god och servicen familjär och trevlig.

To Steki

STRÄNDER I ALINDA
Stranden i Alinda är som sagt väldigt lång. Den är delvis organiserad med solsängar och parasoll men stor plats finns också att lägga ut din egen handduk. Vattnet är klart, botten helt ok och det är lätt att komma i och ur böljan den blå. Läs mer om denna och de andra stränderna på Leros här.
Du kan också enkelt ta dig till Dio Liskariastranden från Alinda. Gå bara till slutet av stranden åt det motsatta hållet från Agia Marina. Fortsätt runt kröken, gå lite till på bilvägen som följer havet. Gå förbi klapperstensstränderna så kommer du till Dio Liskaria. Du kan inte missa den. Stranden består av grus och är organiserad med parasoller och solsängar. Ovanför stranden finns en taverna och ett par hotell längs en mysig bygata.

Bellinis Tower
SEVÄRDHETER
Bellinis tower är lite svårbeskrivet då det består av flera utställningshallar med olika teman men man kanske ändå i första hand kan kalla det för ett folkloremuseum. På flera våningar kan man se hur människorna på Leros levde förr men också hur olika makters styre av Leros påverkat ön och befolkningen. En av hallarna har tex dedikerats för aktivisten och konstnären Kyriakos Tsakiris som levde i exil på Leros. I en annan kan du se minnen och kvarlåtenskap från Leros under andra världskriget.
Du kan också se operationsverktyg, operationssäng med mera. I den stora trädgården hålls även konserter. När jag var där uppträdde ett av Greklands mest kända popband. Vad de hette minns jag dock inte. Men bra var de.
Engelska kyrkogården ligger mitt emellan Agia Marina och Alinda. Där kan du få en påminnelse om verkligheten i semesteryran och se gravarna efter de engelska soldater som stupade i samband med andra världskriget och "The Leros battle".
Till denna och fler sevärdheter kommer du om du klickar här.

INSIDERTIPS: BO I EN FRUKTTRÄDGÅRD MITT I NATUREN
Vill du ha citron och aprikosträd inpå knuten? Bo i en lugn miljö i en fint renoverad gammal arbetarbostad, pladask i naturen men ändå nära strand och tavernor?
Ligga i en hängmatta och vifta på tårna i allsköns ro mellan två urgamla fikonträd kanske?
Där du hör absolut inget annat förutom flugors surrande och en pärsika eller två dimpa ned på marken?
The Phlea farm (ja du läste rätt) består av dels två studior i en byggnad. (De ligger i varsin del av huset med verandan varsin sida så det känns som att du har huset helt för dig själv även om du skulle ha grannar.) Studiorna ligger ganska långt in i trädgården vilket bidrar till det stora lugnet. Dels finns också ett fint litet hus som ligger längst ned i ena hörnan av den stora fruktträdgården du kan hyra (om det mot all förmodan nu skulle vara ledigt vill säga).

Studiorna är modernt renoverade men har ändå i grunden behållit sin traditionella karaktär. Tex bjälkarna i taket och inbyggda hyllor. De ligger i det hus som en gång utgjorde arbetarbostad åt de som arbetade åt familjen och består av ett kök, sovrum samt stort badrum. I sovrummet finns gott om plats att hänga dina kläder, för den kreative finns ett skrivbord framför ett fönster. Utanför längsmed ena väggen finns en stor veranda med soffa, bord och stolar för två. Rakt framför verandan finns en hängmatta uppspänd mellan två stora fikonträd. Wifi fungerar mycket bra. Värdfamiljen (den familj som äger fruktträdgården) bor i ett stort hus ca hundra meter från studion. Jag bodde i den av dem som kallas Pink Guava House. Det fristående huset längre ned i trädgården kallas rätt och slätt för Secluded Garden House.

Köksdelen

Badrummet med den härliga blå "duschkabinen" i förgrunden.
Fruktträdgården ligger endast 5-7 minuters promenad från Alindas strand, butiker och restauranger. Ändå råder här fullständig tystnad. Att bo här ger en stor avskildhet från sus och dus. Det var så tyst så att jag på natten inifrån min studio kunde höra fallfrukt dimpa ned på marken. Att kliva ut på den solvarma terassen på morgonen med mitt kaffe och blicka ut över allt det gröna och känna doften av citron, lime och fullmogen pärsika är ett mer än härligt sätt att starta dagen på.
Allt är organiskt odlat och 2014 började ägarfamiljen implementera sk Natural Farming. Målet var att maximera biologisk mångfald och att skapa en miljö där människor kan komma för att leva i en harmonisk miljö nära naturen. Familjen anordnar även yogaretreats och har en workshop som ligger i det stora boningshuset. De tillverkar sin egen sylt, marmelader, juicer med mera och säljer på marknader och på gården.


En "egen" hängmatta precis vid uteplatsen
Hitta hit
Om du går upp i den lilla gränden som ligger till vänster (när du står med näsan mot byn) precis intill konditoriet och följer gatan, så passerar du först några bostadshus. Efter ca 50 meter ser du en stor järngrind när du tittar åt vänster. Du är framme. Du måste gå en liten bit i trädgården innan du ser värdens hus.
kRITHONI
Innan du kommer till Alinda från Agia Marina så passerar du Krithoni. En lugn by i vackra omgivningar Från vägen syns inte jättemycket av byn men svänger du av från den så ser du snart hur byn sprider ut sig ända upp på berget i lummiga omgivningar. Eucalyptus och pinjeträden pryder de gröna sluttningarna.
I Krithoni finns flera hotell men det känns lite som en "mellanby" mycket pga närheten till Agia Marina och Alinda.
Det finns en liten klapperstensstrand som ligger precis nedanför vägen. Jag har inte badat där någon gång så jag kan inte uttala mig närmare om hur den är.
Om jag bodde i Krithoni så skulle jag istället ta mig till Alinda (som bara ligger på en si sådär tio minuters promenad) för att bada vid den fina långa stranden.
LAKKI

Detta var på Italienarnas tid en teater. Nu tjänstgör byggnaden som biograf. Fö Greklands första.
Du hittar inte en stad som Lakki någon annanstans i Grekland. Bara det är skäl nog att besöka den om du befinner dig på Leros. Staden byggdes av Italienarna på Mussolinis order under den Italienska ockupationen i den, för tiden, så moderna Art Décostilen. Faktum är att Mussolini i egen hög person hade en privat bostad här.
Lite kul kuriosa är att Lakki anses komma tvåa i världen efter Miami i Art Décostil. Inte illa för att vara en stad på en så pass liten ö som Leros, eller hur?
Mycket kortfattat kan byggnadsstilen beskrivas som byggnationer i olika geometriska former, breda gator och stora torg. Jag skulle nog faktiskt drista mig till att kalla flera av gatorna i Lakki för boulevarder, särskilt de nere vid hamnen. Läs mer om Lakkis och Leros historia här.
Lakki är den största hamnstaden på Leros och som jag tidigare nämnt så är det här som de stora Blue Starfärjorna angör Leros. Det är även Leros största ort med en befolkning på ca 2200 personer. De märkliga byggnaderna går i lejongult eller vaniljgult och du kan inte missa dem. De dyker upp här och var i hela staden. Huruvida man gillar stilen eller inte är en smaksak.

De typiska byggnaderna och de breda boulevarderna hittar du inte någon annanstans i Grekland
Jag mötte turister på Leros som sa att de inte gillade Lakki. Delvis tror jag det beror på att Lakki är en stad med sus och dus, bilar som kör fort osv. Den är ju också ogrekisk i sin arkitektur och inget jag tror man förväntar sig på sin Greklandssemester. Men nu är du förvarnad ;)
Jag hade hur som helst inga problem med staden. Tvärtom. Passade istället på att noga studera alla de annorlunda byggnaderna. Väl medveten om att jag inte kommer att stöta på denna byggnadsstil någon annanstans i Grekland igen.
rESTAURANGER

Utsikten från El Greco över havet är fin. Men hit åker man för den goda maten och den trevliga servicens skull
EL gRECO
Ska du bara äta på ett ställe i Lakki så gå till El Greco. Och det säger jag faktiskt utan att ha smakat deras mat. När jag var här hann jag inte äta pga en misskalkylering av busstiderna tillbaks till Alinda men jag tog ett hastigt glas vin i deras servering istället. Vinet var billigt men gott och servicen mycket trevlig.
Du kommer till El Greco om du går längs hamnpromenaden åt det håll du åker om du ska till krigsmuseumet. Förvisso ligger tavernan vid en väg men vyerna är ändå fina ut över havet. Deras tonfiskcarpaccio ska vara något alldeles extra enligt flera av mina vänner. Chefskocken på El Greco har lagat mat på många välrenommerade restauranger i Grekland.

AL FICO
Ett café jag kan rekommendera är "Al Fico D´ India Da Gabriella". Ägarinnan kommer från början från Italien och är konstnär i grunden. Hon brukar åka över till Italien och handla viner, ostar och charkuterier som hon sedan serverar i sitt café, berättade hon.

Hon väljer alltid ekologiska alternativ och varor av hög kvalitet. Jag kan tala om att det märks. Jag beställde ett glas vin och fick på köpet in lite tilltugg. Kvaliteten var hög minst sagt. Vinet var fantastiskt gott och tilltugget likaså. Dessutom, för en billig peng.

Den lilla tallriken med helt fantastisk korv och ost som jag blev bjuden på till vinet. Allt direkt från Italien.
Mums!
Ägarinnans härliga färgsprakande och roliga tavlor kan du för övrigt se inne i caféet. De är till salu.
Caféet ligger mitt emot torget där bussen stannar. Lakki har flera busshållplatser och detta var vid nr 2 av dem.
Det kan tyckas lite märkligt att jag gick på ett Italienskt café när jag var på grekiska Leros (många anser att när man är i Grekland "ska man väl äta grekiskt gubevars") men glöm inte att Leros var under stark Italiensk påverkan i mer än 30 år för inte alltför länge sedan och särskilt gäller detta Lakki. Det Italienska gör sig påmint överallt i stan. Inte minst vad gäller maten.
stränder i lakki
Närmast Lakki hittar du Kouloukistränderna. Det är två små stenstränder som jag personligen kanske inte skulle kalla för strand. En annan större och finare stränd strand är Merikes som ligger några hundra meter efter Koulokistränderna. Stranden är o-organiserad men det finns gott om träd som ger skugga om så önskas. Det ligger en mysig beachbar innan stranden som har solsängar och solskydd på en Läs mer om Leros alla stränder här.

sevärdheterna
Först och främst krisgsmuseumet som ligger i Merikia alldeles utanför Lakki. Läs mer om det nedan.
De gamla byggnaderna i Lakki i Art Decostil får sägas vara en sevärdhet i sig. Du hittar inte dess like någon annanstans i Grekland. Naturligtvis alla gamla militärbyggnader i Lakki men också den fina kyrkan och varför inte gå in och se en film på Greklands första biograf när du ändå är här?
Här kan du läsa mer om Leros sevärdheter.

Krigsmuséet
Ett måste att besöka när du är på Leros oavsett om du är intresserad av militärhistoria eller inte. Ett besök här gör att du lättare kan förstå hur allt hänger samman på Leros. Dessutom är det genuint i sitt slag.
Det ligger i några av de tunnlar som Italienarna konstruerade vid tiden före andra världskriget. Tunnlarna sträcker ut sig i ett nätverk och kom till för förvar av stridsmaterial och annat. Nu tjänstgör alltså ett par av dem som museum där utställningsföremål från andra världskriget visas upp. Foton, vapen, uniformer, en gammal kommunikationsradio, hjälmar och militära motorcyklar är bara några av föremålen du kan se och läsa om där. I en sidodel av tunneln visas filmen "The Battle Of Leros" (slaget om Leros). Jag rekommenderar dig att se den. Filmen "rullar på" hela tiden när muséet är öppet.



Utanför tunneln finns en militärpark där du kan se gamla stridsflygplan, lastbilar med mera. För att komma till krigsmuséet kan du ta buss till Lakki och antingen gå resten av vägen. Eller göra som jag gjorde och ta en taxi från Lakki.


Stranden i bakgrunden
xerokambos
En av mina favoriter på Leros. Xerokambos är liten fiskeby (med ett häftigt namn) som ligger vid en ganska stor bukt av havet ca 8 km från Agia Marina. I Xerokambos finns ett par tavernor och en fin liten småbåtshamn med flera fiskebåtar. Du kan se till Kalymnos härifrån utan problem tom i inte så klart väder, så nära ligger det.

Husen i byn är utspridda i en dal med mandelträd, cypresser och olivodlingar. Ovanför Xerokambos på en kulle, ligger slottet av Lepidon eller nåja, ruinerna av det åtminstone. En engelsman jag kom i samspråk med över min iskalla frappé i Xerokambos, tyckte vandringen upp var värd utsikten men av slottet fanns inte mkt kvar att se sa han flämtande. Högröd om kinderna av ansträngningen. Tom de gamla grekerna vid bordet bredvid gjorde en avvisande gest när de förstod att vi pratade om slottet. De tittade med en blandning av beundran och "e ru inte riktigt klok" i blicken när de tick veta att min högst nyfunne vän gått hela vägen upp. Tilläggas bör, det var värmebölja och termometern visade denna dag på nätta 40 grader i solen.
Det är kanske inte så konstigt att det inte finns så mycket kvar av det gamla slottet för det är tom äldre än den betydligt mer kända och tidigare nämnda Pandeliborgen. Oavsett gamla slott eller ej. Från hamnen går det båtar till Kalymnos och många fiskare angör kaj för att sälja sin dagsfärska fångst direkt till tavernorna i närheten.

Jag åkte buss till Xerokambos från Alinda. Det blev ännu en rolig resa med öns ende busschaufför. Han tutade i varje kurva och stannade utanför, så gott som varje hus för att språka lite med ägaren. Jag älskar denne busschaufför. Leros vore inte Leros utan honom. När vi väl kom fram till Xerokambos slog han sig ned vid ett bord och intog en frappé med sina kompisar som spelade tavli vid ett av borden innan han raskt hoppade på sin buss och körde turen tillbaks igen.

Min välvispade frappé innan jag mötte engelsmannen
Jag vet inte varför jag är så förtjust i denna by men kanske bidrar min bussresa och busschauffören med en del av min välvilliga och kärleksfulla inställning. Det vilar en sån fridfullhet över byn där den ligger i en dal fylld vackra träd som skuggar de spridda husen. Tavernor kantar hamnen, guppande fiskebåtar och bukten som helhet bidrar stort till byns charm.
Stranden är lång och följer bukten. Bilden ovan visar endast en liten del av den.
StrANDEN i Xerokambos
Stranden går så gott som längsmed hela bukten. Ett par tavernor finns och äter du på någon av dem så är solstol och parasoll gratis. Om du hellre föredrar att ligga på din egna handduk så finns gott om plats för det. Skugga kan du få från något av de pinjeträd som kantar stranden här och där. Vattnet här är varmt och skönt. Ljuvligt att simma i.

sevärdheter
Panagia Kavouradèna eller den sk "krabbkyrkan" ligger nära Xerokambos. Det är ett litet, gulligt kapell som ligger oerhört vackert. Inkilat precis vid en klippa vid havet. Du kan enkelt kliva av bussen i Xerkambos och följa vägen rakt fram ca 400 meter till kyrkan. Gå på höger sida. När du ser en stor grön grind ska du gå in genom den. Läs mer om varför den kallas för krabbkyrkan.



Ön du ser i bakgrunden är Kalymnos.
Den sista biten från grinden och ned till kyrkan går först på en anlagd stig genom en liten pinjélund och därefter finns en gångväg med trappsteg intill havet.
Ta dig till xerokambos
Det går buss hela vägen till Xerokambos från exempelvis Platanos, Agia Marina eller Alinda..

Fler byar på leros
På den västra sidan av Leros ligger den stora Gournabukten. Den ligger inte långt från Alinda (ca 3 km). Här hittar du byarna Gourna (förstås), Kokkali och rakt över bukten från Kokkali ligger fiskebyn Drymonas. I närheten av Kokkali ligger den fina lilla kyrkan Agios Isidoros som får sägas vara nästintill ett signum för Leros. Läs mer om Agios Isidoros här.
Gourna är den av byarna som är mest turistanpassad och du hittar både ett par hotell och flera tavernor här. Det finns även en barnvänlig sandstrand som består av mörk sand. (Du ser stranden från Agios Isidoros.) Läs mer om stränderna på Leros nedan.
Partheni på den norra sidan, en liten fiskeby
Dio Liskaria är en pytteliten by nära Alinda. Hotell, tavernor och en beachbar finns alldeles ovanför den mysiga sten-stranden som ligger vackert i en del av Alindabukten. Nästa gång jag kommer till Leros vill jag bo här. Närheten till Alinda är praktisk. Den enda nackdelen är att det inte går några bussar hit men busshållplats finns i Alinda och dit är inte långt att gå.
STRÄNDER PÅ LEROS
Leros har många naturliga bukter och inte sällan sträcker sig stranden längsmed nästan hela bukten. De flesta stränderna består av små små stenar eller sand uppblandat med grus. Därför är inte Leros en ö som passar den som absolut vill ha långa sandstränder. Vattnet är underbart och härligt att bada i oavsett vart på Leros du hoppar i spat.

Alinda Beach
En lång och ganska smal strand som går längsmed hela byn. Stranden består av små små stenar uppblandat med sand mot slutet av byn. Solstolar och parasoll finns utställda på en del platser men stranden är lång så det går bra att lägga sig på en handduk i skuggan under en korkek (höll jag på att skriva) men jag menar förstås ett pinjeträd eller en cypress. Flera tavernor har bord och stolar i vattenbrynet.



Det är ganska långgrunt i Alinda men botten sluttar ändå nedåt så reser du med icke simkunniga barn tror jag Gournas som bara ligger ett par km från Alinda, är mer lämpligt att bada vid. När jag var i Alinda var det värmebölja och folk flyttade ut brassestolar och plaststolar i vattnet och satte sig där för att läsa. Några äldre grekinnor i fina solhattar tog tillfället i akt att ta med sig stickning, stol och man, så placerade de sig en bit ut i det svalkande vattnet med sina stora hattar och sin stickning på en stol. Gubben deras fick också en stol bredvid. Han fick sitta där och hålla i nystanet medans det tjattrades om ditten och datten. Det såg så mysigt ut så jag nästan funderade på att skaffa mig en egen stickning, stol och gubbe för att gå dit och slå mig ned.

En svensk turist som tyckte det blev för varmt under värmeböljan 2023. Till slut tog han med sig boken och satte sig att läsa i vattnet istället.

Dio Liskaria. Tomt när jag kom men efterhand fylldes det på med folk.
DIO LISKARIA BEACH
Från Alinda tar det ca 15 minuter att gå till Dio Liskaria som jag tycker är en väldigt fin strand. Det är dessutom en fin promenad men går du i rusningstrafik så se till att hålla dig ordentligt vid sidan av vägen för de kör fort på Leros. Jag gick hit tidigt på morgonen och belönades med en ganska folktom strand (till en början åtminstone) och lugn trafik under promenaden. Du passerar två små stenstränder men dom ska du alltså gå förbi. Du ser när du kommer fram till bygatan, stranden ligger nedanför vägen. Över huvud taget gillar jag Dio Liskaria som helhet. Det är ett väldigt mysigt ställe.

Ovanför stranden finns tavernor, cafér, beachbar med mera.
Dio Liskaria är en pytteliten by men både hotell, tavernor och en beachbar finns alldeles ovanför stranden. Nästa gång jag kommer till Leros vill jag bo här.
Solstolar och parasoll finns men vill du hellre ligga på egen handduk så går det finfint. Jag hoppas verkligen att du gör ett besök här. Jag tycker du missar något annars. Stranden ligger så vackert.

pANDELISTRANDEN
Stranden i Pandeli består av grus och det är en liten strand med mycket folk, solsängar och parasoll i högsäsong. (Jag tror den är betydligt mysigare i låg och mellansäsong.) De spelade musik ur högtalare så detta är inte en strand för den som söker lugn och ro. Inte helt otippat verkar stranden dra många unga.
Här finns flera tavernor med bord och stolar alldeles intill stranden. En sötvattendusch och omklädningsrum finns också.
Nja alltså, inte min kopp the som sagt. Men många älskar Pandeli. Så åk hit och kolla läget. Kanske kommer du att gilla den?

På denna bild ser du både Paradisos taverna och den långsmala stranden på en och samma bild. Paradisos ligger i byggnaden ovanför solsängarna.
Vromolithos
Ännu en lång småstens-strand. Om du går ända längst bort till strandens början hittar du även sand. Stranden är ganska så smal. Men vyerna härifrån är vackra! Spilia ståtar till vänster ovanför stranden (om du står med näsan mot vattnet) och rakt fram har du den lilla obebodda ön Agia Kiriaki. Det kan vara lite knepigt att komma i och ur vattnet här då underlaget på botten består av hala undervattensklippor och sten men det finns ett par anlagda gångvägar ut från stranden. Du ser dem utan problem då omtänksamma själar lagt dit vita cementsäckar som stöd för oss mer vingelbenta. Solsängar och parasoll finns nedanför Paradisos taverna (som alltså ligger precis intill stranden) om du föredrar det. Jag skulle personligen inte åka hit för att enkom sola och bada i flera timmar men det är ett skönt dopp efter att ha gått från Pandeli till Spilia och sedan vidare ned till Vromolithos. Eller varför inte i samband med ett besök på Paradisos taverna? Det är en välkänd taverna på Leros och jag kan varmt rekommendera deras moussaka som är paradisiskt god!



Bleufotis - En av mina storfavoriter på Leros!
Så mysigt! Är det första man tänker (skulle du tänka något annat så skulle jag bli mycket förvånad) när man kommer ned till bukten med den långa stranden.
Bleufotis är inte bara en strand, till stranden hör även en liten by (eller tvärtom om man så vill) med samma namn. Den ligger efter flygplatsen (stranden ä längre än landningsbanan) om du kommer från Agia Marina och bussen stannar uppe vid den stora vägen så du får gå en liten bit nedför på en lugn "landsväg" för att nå själva stranden om du tar buss hit.

Tavernan vid Bleufotis serverar god och prisvärd mat
Ovanför stranden finns det en taverna och ett café. Jag tog taxi och åkte med Stella hela vägen både hit och hem till Alinda, vilket alltid är en mycket trevlig resa och så särskilt dyrt var det då rakt inte. Läs mer om Stellas vrålsnygga taxi här.

Koukkali sett från den fina kyrkan Agios Isidoros. Den lilla stranden (eller en del av den) syns längst till höger på bilden.
Koukkali och gourna Beach
Kokkali är ett område vid Gournabukten. Kokkali by har en liten strand som ligger nära den söta kyrkan Agios Isidoros (du ser stranden från kyrkan). Perfekt om du blir svettig av vandringen på piren ;)
Nära kyrkan och Kokkali beach ligger Gourna beach som är betydligt större och hör, inte alldeles förvånande, till byn med samma namn. Stranden i Gourna består även den av sand och ovanför ligger hotell och ett par tavernor. Det är ca 3 km till Gourna från Alinda och vägen, efter det att du svängt av vid supermarketen i Alinda, är inte särskilt trafikerad. Stranden i Gourna är långgrund men bukten har ett utsatt läge för meltemivinden och här kan vara ganska blåsigt de dagar meltemi väljer att blåsa.

STRANDEN I XEROKAMBOS
Ännu en lång strand som sträcker sig längsmed bukten och ligger i en vacker miljö. Den består av grus uppblandad med sand på sina håll och ligger vackert och väl skyddad för vinden. Vissa delar av stranden har solsängar och parasoll men stora delar av den är helt o-organiserad och du kan lätt hitta skugga under något av träden intill.
Buss går till Xerokambos. Det finns tavernor och café. Här är perfekt att ta ett dopp och fylla en hungrande mage efter att du besökt den speciella och vackra lilla kyrkan Panagia Karavoudena.
SEVÄRDHETER PÅ LEROS
Leros har otroligt mycket att se och många intressanta, lite annorlunda och levande sevärdheter. Inte minst pga sin historia.

AGIOS ISIDOROS
Denna lilla kyrka har nästan blivit till något av Leros signum. Och det är inte alls konstigt då den dels är så vacker i sin utformning där den ligger ute på en klippa i Gournabukten. Dessutom i en fin och lite avsides miljö.en ligger så vackert. En ca 50 meter lång pir leder dig över vattnet ut till kyrkan. Många väljer att döpa sitt barn eller gifta sig här. Bara att betrakta solnedgången som är spektakulär härifrån, kan vara romantik på högsta nivå. Ja, allt beroende på vem du har med dig hit då förstås.


Det vackra blå fönstret inuti kyrkan

På väg in
För länge sedan låg det ett antikt tempel på denna plats och du kan se rester av det gamla templet bakom altaret i kyrkan. Runtom klippan finns ruiner av flera sjunkna antika byggnader. Jag tyckte det var svårt att se dem på plats, kanske för att det var precis vid solnedgången och sikten inte var den bästa?
(Om du inte kan se dem på plats så titta på en film inspelad ovanifrån. Jag lyckades se det via en drönarfilm när jag kom hem till Sverige igen.)

Insidan av Agios Isidoros
För att hitta hit så följ skyltarna mot Kokali village och sväng sedan av där du ser att de börjar skylta för Agios Isidoros. Det finns en parkering ovanför piren. Hit går ingen buss.
Platser av intresse runt omkring skulle kunna vara Gourna eller fiskebyn Drymonas som också ligger kring Gournabukten. Gourna lligger inte långt från Kokali där kyrkan finns. Bra tavernor ska finnas på båda platserna även om jag aldrig testat någon av dem, annat än en frappé i Gourna vid en promenad dit från Alinda en väldigt varm dag. Vill du bada så kan du göra det vid sandstranden i Gourna eller den betydligt mindre Kokali beach (också sand).
militärmuséet

Ett absolut måste när du är på Leros. Detta, Pandeli Castle och kyrkan Kavouradèna är de viktigaste sevärdheterna tycker jag.
(Varför Pandeli Castle är det återkommer jag till senare.) Militärmuséet (eller tunnelmuséet som många kallar det) berättar så mycket om Leros historia. Besöket gör att man lättare förstår Leros arv och får en slags helhet över öns dramatiska och stundtals tragiska historia. Muséet ligger i Merikia, inte långt från Lakki och det går bra att promenera hit från Lakkis marina. Jag tog buss till Lakki och taxi vidare till tunnelmuséet därifrån och det är jag glad för idag för det var taxichauffören som tipsade mig om den ofantligt mysiga beachbaren vid Merikas strand som ligger på vägen. Men det är en annan historia: Nu åter till krig och elände. Muséet är förlagt i de tunnlar där Italien förvarade ammunition under sin tid på Leros men framför allt under andra världskriget. Idag hittar du här gamla uniformer, militärmotorcyklar, kontaktradio och mycket mycket mer. Vad som berörde mig starkast förutom filmen, var de gamla nötta och buckliga soldathjälmarna som suttit på huvudet på flera av dem som stupat i kriget. Bredvid hjälmarna finns en lapp om vilken nation de tillhört.
Filmen visas i en egen liten tunnel och rullar hela tiden. Ingen risk att du behöver missa den mao. Den ger en snabb och mycket bra överblick om slaget om Leros. Utanför muséet finns en militärpark där du kan se militärflygplan, lastbilar med mera från andra världskriget.

Filmvisning

Utanför muséet finns en militärpark med olika militärfordon.

En livs levande rymdgubbe ;)
Öppettider
Öppettider i muséet är 09:00 till 13:30 varje dag på sommaren.

Vyerna från slottet är fantastiska


Klockorna uppe vid slottet ringde varnande vid anfall av ön
PANDELI CASTLE
Du ser slottet oavsett om du befinner dig i Agia Marina, Alinda, Platanos, Pandeli, Vromolithos eller Spilia. Högst där uppe på kullen Aptiki ståtar det (eller snarare ruinerna av det) 200 meter över havsnivån ser det ut över sitt vackra Leros.
Jag skrev tidigare att jag tycker Pandeli Kastro är ett av tre absoluta måsten på Leros när det gäller sevärdheter. Det är förvisso svårt att urskilja så mycket av vad som tjänstgjort som vad i de olika delarna av slottet och dess tillbyggnader men utsikten över vackra Leros och vägen upp, gör besöket mödan värt. Dessutom finns det ett slottsmuseum att besöka som kan berätta lite mer om Pandeli Castles historia.


Utsikten från slottet är magnifik!
Den del av slottet som ligger högst upp på kullen och längst in byggdes i mitten av den bysantinska perioden (den bysantinska perioden pågick ungefär mellan 395-1453). Lite längre ner har utgrävningar och ruiner visat att slottet inte användes för bosättning utan endast till försvar av Leros och då framför allt av nuvarande Platanos. På 1400-talet kom Johanniterriddarna hit och de byggde ut och förstärkte slottet. Johanniterriddarna kämpade enträget mot Ottomanerna för att försvara Leros och öns befolkning men fick så småningom lov att gå som förlorare ur striden (som bekant).
Där finns även en gammal vacker kyrka som renoverats. Kyrkan heter The Church Of Virgin Mary och där inne finner du en vacker ikon som sägs ha helande krafter.

Du kan gå upp till slottet hela vägen från Agia Marina, Panteli eller Platanos. Från Pandeli är det 500 trappsteg upp till toppen. Enklast om du vill gå, är att ta trappan från Platanos. Det går också fint att åka bil upp på en asfalterad serpentinväg. Då passerar du de vackra vita väderkvarnarna på vägen och kan passa på att göra ett stopp där. Om du åker buss så hoppar du av i Platanos och går eller tar taxi resten av vägen. Oavsett hur du tar dig hit så är vyerna oslagbart fina hela vägen upp.

Trappan upp till slottet från Platanos

Bilvägen upp går i serpentinsvängar
Mitt egna lilla slottsäventyr
När jag var här så tog jag buss till Platanos och taxi upp den resterande biten till slottet. När taxichauffören släppte av mig sa han (förutom vad resan kostade) tre ord. -"Home, you walk" och pekade med en bestämd hand på trappstegen ned till Platanos. Jag vet egentligen inte varför han sa så men kanske var det siestadags?
Jag gjorde hur som helst snällt som han sa och påbörjade promenaden nedför trappstegen men de var inte i det bästa skick. Det var dessutom glödande hett i värmeböljan, jag hade druckit upp allt vatten och ingen skugga på vägen ned så långt jag kunde se.
Nä! Tänkte jag, detta får jag lösa på annat sätt.
Jag vände tillbaks och hittade en man som stod med, vad jag antog var hans son i öppningen till den urgamla kyrkan. Jag frågade försynt om jag kunde få lifta med dem en bit på vägen tillbaks. Mannen svarade vänligt att det kunde jag. Han förde en intensiv konversation med kvinnan som stod i dörröppningen till kyrkan (jag uppfattade det som att hon hade någon form av uppgift där). Till slut vände sig mannen om mot mig, tog sin son i hampan, log och sa
-"Ela koritsi, pame!" (ungefär:"kom nu flicka, vi går!" (Jag blev naturligtvis omåttligt stolt över att han kallade mig för "koritsi" - äntligen någon som såg hur ofantligt ung jag ser ut trots mina 54 år) ;)
Jag följde snällt med. Genom kringelkrokvägar bland ruinerna gick vi in och ut. (Jag tog för självklart att det var en genväg av något slag.) Så kom vi fram till en liten kort gång som såg ut att gå i slottets tjocka yttervägg. I andra änden av den minimala stengången fanns en liten grind. Mannen höll en gammal rostig nyckel i sin ena hand. Vi gick hukade under det låga taket som bestod av stenbumlingar. Jag hade ingen aning om var vi skulle hamna. Det såg ut som att grinden bara ledde rakt ut i luften från slottsväggen. När grinden öppnades såg jag att det fanns en minimal platå utanför den. Livrädd tittade jag på sonen som vinglade och for på den lilla platån när han kommit ut. Mannen tittade på mig och skrattade. "Careful here!" (Det behövde han inte säga två gånger.)
Nåväl, han och sonen spatserade snabbt och elegant längsmed kanten till fast mark. Jag kom efter likt ett frimärke klistrat på en gammal slottsvägg. Efter bara ett par meter nådde även frimärket fast mark och snart satt jag tryggt i passagerarsätet.
Jag undrade i min tystnad vem han var i sammanhanget eftersom han hade nyckeln till grinden. Han måste vara någon extra viktig tänkte jag nöjt för mig själv.
Mannen berättade att han tillhörde en av Leros äldsta släkter. (Jag drog min egna slutsats att det var anledningen till att han hade extra tillgång till slottet och det var inte utan att jag blev lite mallig när jag tänkte på vilken förmån det var att få träffa på just honom och allt dessutom av ren slump).
Han berättade en del historier om olika gamla släkten på Leros medan vi i sakta mak körde förbi väderkvarnarna ned mot Pandeli.
Det var jätteintressant och en förmån att få lyssna på honom. Han var så snäll och körde mig hela vägen till Alinda trots att han inte alls skulle åt det hållet från början.
Ännu ett av alla dessa grekiska möten som jag älskar, minns och för alltid kommer att värdesätta.
Tack kära främling för skjuts och fantastiska historier.

PANAGIA KAvOUrADENA (KRABBKYRKAN)
Här skulle jag kunna låta superlativen hagla hur länge som helst. Jag älskar denna speciella plats. Denna pyttelilla kyrka och kapellet i Agia Anna på Amorgos är de finaste av alla grekiska småkapell och kyrkor jag sett. Kyrkans utformning med sitt röda tak är dessutom ovanlig i Grekland.
Kavouri betyder krabba på grekiska. Enligt en av flera olika sägner om hur kyrkan kom till så var det en fiskare som en gång blev biten av en krabba på den plats där kyrkan står idag. När han tittade in i klippskrevan intill såg han en ikon föreställande jungfru Maria som vaktades av krabbor. Fiskaren blev förundrad. Han bad genast en bön och som genom ett mirakel så läkte hans sår omedelbart. Han tog då med sig ikonen till byn (Xerokambos?) och berättade för alla vad som hänt.

Samma natt drömde han att jungfru Maria sa till honom att återlämna ikonen på samma plats han funnit den. Fiskaren beslöt sig för att göra så men på morgonen visade det sig att ikonen plötsligt var borta. Han gick för att leta efter den och fann den till slut på samma plats där han hittade den första gången. Även denna gång vaktade krabborna den. Fiskaren bestämde sig då för att bygga den lilla kyrkan på den plats där den står idag. Till minne av miraklet har man målat en ikon som föreställer Jungru Maria och en krabba. Den hänger på den vänstra väggen i kyrkan och syns tyvärr inte på bilden ovan.

Ön du ser bakom kyrkan är Kalymnos och miljön som omgärdar kyrkan är så fin. Kyrkan ligger oerhört vackert, inkilad bland klipporna precis vid vattnet. Den är väldigt liten både utanpå och inuti. Inte heller "gården" utanför är särskilt stor.
Inte heller "gården" utanför är särskilt stor. Kyrkan har namnsdag den 15 augusti och firas med pompa och ståt både då och den 8 september. Agia Kavouri är en väldigt liten kyrka och den lilla "gården" utanför likaså, det är ett mysterium för mig hur besökarna dessa dagar får plats. Jag tycker det vilar en särskild stämning över denna plats. Gör ett besök och se om du tycker likadant.

Grinden vid vägen

Stigen mot havet

Trappan ned till kyrkan
SÅ KOMMER DU HIT
Åker du buss ska du kliva av i Xerokambos sen fortsätter du bara vägen rakt fram tills du på din högra sida ser en hög grön grind. Där ska du gå in och följa den stenbelagda stigen mot havet. En trappa längsmed vattnet tar dig sen till kyrkan. Kommer du med bil ska du svänga vänster när du kommer till de två tavernorna i Xerokambos. Följ sedan bara vägen några hundra meter tills du ser en hög grön grind på din högra sida. Mitt emot den (ungefär) kan du parkera. Gå sedan enl beskrivningen ovan.

belleni tower
I Alinda hittar du denna coola byggnad som först och främst är ett museum men också något av en kulturhubb på Leros. Den går helt enkelt inte att missa. I en stor trädgård precis invid byvägen ligger den och utmärker sig med sin speciella byggnadsstil.
Bellenis tower byggdes i början av 1900-talet. Den ursprunglige ägaren var Parisis Bellinis som tillhörde den grekiska diasporan baserad i Egypten.
Tornet (eller byggnaden snarare - den är så mycket mer än "bara" ett torn) kom i Leros kommunala ägo 1982 och har, sedan dess, drivits som ett museum. Vilket slags museum är lite svårbeskrivet då byggnaden består av flera utställningshallar (rum) med helt olika teman men Leros kommun väljer att benämna det som ett historie och folkloremuseum .
Under andra världskriget tjänstgjorde Belini Tower tillfälligt som sjukhus och du kan bland mycket annat se en del av de operationsverktyg, sjuksängar etc som användes på platsen då.
Jag, personligen, vill särskilt nämna de utställningsrum som ägnats åt konstnären Kyriakos Tsakiris. Han levde i exil på Leros under juntatiden och på muséet kan du se flera av de tavlor han målade under sin til i exil. Många av dem med välkända Lerosmotiv men framför allt speglar tavlorna de mörka åren.

Från konserten i trädgården
Jag nämnde tidigare att Belleni Tower också är en form av kulturhubb. Detta gäller inte minst den stora trädgården Sommartid ges här konserter, utställningar och teaterföreställningar.
När jag var där uppträdde ett av Greklands mest kända popband. Vad de hette minns jag inte i skrivande stund. Men bra var de.
Det var en speciell känsla att vara med i publiken. Folk satt överallt i trädgården och stämningen var på topp. Bandet var f.ö väldigt bra! Kolla programmet när du kommer till Alinda och se om det är något kul på gång.
LAKKI - EN SEVÄRDHET I SIG SJÄLVT



Oavsett vad du tycker om Art Deco så är detta den enda stad i sitt slag i Grekland. En stad som fullkomligt kryllar av historia, inte minst krigshistoria men för den som inte är intresserad av den så är den fina och stora marinan värd ett besök. Stanna till i Lakki när du besöker krigsmuséet. Läs mer om Lakki här. Och här kan du läsa mer om öns historia.

Väderkvarnarna på leros
Något som är annorlunda med väderkvarnarna på Leros jämfört med på många andra öar och fastlandet i Grekland är att på Leros har de tagits om hand och många av dem har restaurerats. De har bevarats som ett kulturarv över öns historia.
I första hand har de använts till att mala mjöl att försörja ön med. Ett par av dem (bl.a den som står nere i Agia Marina) har använts till vattenförsörjning. Några av väderkvarnarna används idag som hotell och går att boka in sig i.
Nu har jag inte sett alla väderkvarnar på Leros men de snyggaste måste ändå vara de sex väderkvarnarna som står ovanför Pandeli på vägen mot slottet. Stoppa bilen! Kliv ur! Ta ett foto! För Guds skull!
Det är svårt att få det mer pittoreskt än så här.
Sex stycken av - från början nio - väderkvarnar vakar nogsamt över Pandeli och där nedanför sträcker det ändlösa havet ut sig. De byggdes mellan 1700 och 1900 (de tre som sorgligt nog inte längre finns kvar förstördes då vägen till slottet byggdes ut). Det är på sanning en helt underbart vacker vy.
En av de renoverade väderkvarnarna är öppen för besökare. Tyvärr var den tillfälligt stängd när jag var där, skylt med öppettider finns utanför. En annan av dem har förvandlats och blivit till något så modernt som en bar, närmare bestämt Harris Bar. Baren ligger i den första av väderkvarnarna när du kommer från Pandeli (den är ej med på bilden ovan) och har en stor uteservering. De serverar "mean cocktails with a killer view" enligt slogan och bartendern intygade att det stämde. Jag testade och höll med, även om jag var precis lika tråkigt snäll som innan trots att jag hade beställt (och druckit) "den elakaste cocktailen av alla" =)
Hur som helst, fantastiskt goda cocktails och som sagt, en killer view ut över Pandeli. Passa på att göra ett besök på Harris när du ändå ska kolla in väderkvarnsmuséet. Nytta med nöje vetja!

Väderkvarnsutsikt från Pandeli
En av de renoverade väderkvarnarna är öppen för besökare. Tyvärr var den tillfälligt stängd när jag var där, skylt med öppettider finns utanför. En annan av dem har förvandlats och blivit till något så modernt som en bar, närmare bestämt Harris Bar. Baren ligger i den första av väderkvarnarna när du kommer från Pandeli (den är ej med på bilden ovan) och har en stor uteservering. De serverar "mean cocktails with a killer view" enligt slogan och bartendern intygade att det stämde. Jag testade och höll med, även om jag var precis lika tråkigt snäll som innan trots att jag hade beställt (och druckit) "den elakaste cocktailen av dem alla".
Hur som helst, fantastiskt goda cocktails och som sagt, en killer view ut över Pandeli. Passa på att göra ett besök på Harris när du ändå ska kolla in väderkvarnsmuséet. Nytta med nöje vetja!
taxi


STELLAS TAXI
Jag vill verkligen slå ett slag för Stellas Taxi. Stella är den enda kvinnliga taxichauffören på Leros (åtminstone var hon det när jag var där 2023) och hon har gjort det till en kul grej. Med rosa rattmuff, små rosa fjärilar och hjärtan på utsidan av bilen (som dessutom har rosa backspeglar) så rattar hon dig säkert och tryggt överallt på Leros. Stella är dessutom jättetrevlig. Du ser telefonnumret på visitkortet ovan som inte helt otippat är...(just det, du gissade rätt) rosa.
Skulle Stella vara upptagen så finns det många andra taxibilar att få tag i. Då Leros är en liten ö med korta avstånd så blir inte taxiresorna så dyra. Taxiplatsen i Agia Marina ligger på torget alldeles vid busshållplatsen. Tar du den från Alinda kommer ni bara överens om var där taxin kan hämta dig. Är det mkt trafik är det bäst du låter taxichauffören bestämma upphämtningsplats i byn. De vet bäst var det är lättast att stanna.

BUSSFÖRBINDELSER PÅ LEROS
Kommer du i högsäsong är det inga som helst problem att ta sig fram utan bil. Till nästan alla sevärdheter, byar och stränder går det buss. Det är en busslinje som gäller så du behöver inte byta buss för att komma dit du ska. Som vanligt gäller att i mellansäsong går de mer sällan och till färre destinationer. Busshållplatsen i Agia Marina ligger på torget vid hamnen där det också står taxibilar parkerade. Tänk på att kolla vilken tid bussen går tillbaks så du inte missar den sista för dagen. Bussarna går frekvent från juni till september. I lågsäsong trafikeras endast stad och byar måndag-fredag och inte särskilt många gånger per dag.
Jag rekommenderar verkligen att göra åtminstone en tur med bussen. Busschauffören sjöng med i grekiska sånger och poppade musik på hög nivå vid flera tillfällen när jag åkte med honom. Jag skriver busschauffören i singular, för så vitt jag vet så finns det bara en på Leros. Du betalar på bussen.
HUR DU TAR DIg TILL LEROS
Med färja: Leros har mycket goda förbindelser med andra öar i dodekaneserna. Mestadels är det olika typer av snabbfärjor som går. Men det finns även ett par stora färjor som trafikerar Leros. Du kan förstås också åka från Pireus med färja. Det tar ca nio timmar med stora, saktmodiga men alldeles ljuvliga Blue Starfärjorna.
Med flyg: Du kan flyga reguljärt till Kos, Rhodos eller Athen och ta färja/snabbåt vidare till Leros. Från Athen kan du även ta inrikesflyg. Resan från Kos tar inte lång stund och resan från Rhodos bjuder på många vackra vyer av andra öar när färjan lägger till längs vägen (inte minst av Symi). Jag tog flyg till Rhodos och åkte sen vidare med Dodekanisos Seaways till Leros. Du kan också boka enbart flygstol med något av charterbolagen.
Leros har en egen flygplats med den kortaste start och landningsbana jag sett men jag är glad att det finns en över huvud taget =) Blåser det mycket så ställs resan in. Bussen går till och från flygplatsen som ligger 6 km från Agia Marina.
Smidigast är nog ändå att boka en flygstol (om du inte vill åka på charterresa) till Kos som ligger nära Leros.
Charter: Apollo har resor till Leros. Du landar då på Kos och kan förboka båttransfer vidare till Leros via dem. Du hamnar då i Alinda eller Crithoni kanske har de även hotell i Pandeli, det låter jag vara osagt.
jA DET VAR VÄL DET...
Detta var mina upplevelser på Leros men det finns mer att upptäcka. Jag hann helt enkelt inte åka även till kyrkan Agia Kiora och stranden med samma namn som ligger nedanför. I kyrkan finns målningar gjorda av fångar under juntatiden. Jag hoppas du hinner med att se dem. Man kan också ta en båttur till ön Lipsi som ligger nära Leros eller någon annan organiserad båttur. Turer går från Agia Marina. Till Kalymmnos kommer du som sagt enkelt från Xerokambos som ju ligger nära.
Jag kommer att återvända till Leros och jag hoppas att ön får behålla sin genuina Greklandsmentalitet tills dess.
På återseende kära Leros!
Tha leme!